hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

5 tipp William Goldmantól

5 tipp William Goldmantól
Forgatókönyvírás
Sokak szerint a forgatókönyvírást nem kell tanulni, vagy megy vagy nem. Természetesen nem igaz, ez is egy tanulható szakma, ennek is megvannak fogásai. Lássunk fontos 5 szempontot, tippet William Goldmantól, korának egyik legnagyobb forgatókönyvírójától, hogy jobb legyen a forgatókönyved.

Íme a tippek:

1, Ne vedd ki a főhős kezéből a megoldást. Hagyd, hogy maga küzdjön meg a problémával, kihívással, bár mekkora is a baj.

Mentőcsapatot küldenél a bajba jutott hősnek? A mentő csapat nem érhet oda, vagy nem érhet oda időben, vagy a főhős rátermettsége kell hozzá, hogy túléljen, amíg a mentőcsapat megérkezik - de addigra ő mindent megold.

2, Expozíció kedvéért ne írj expozíciót. Azaz ne írj háttér történetet feleslegesen. Az expozíció írás külön művészet, akár csak a párbeszéd írás.

3, Ne tedd egyszerűvé a főhős életét. Különben hogy fog bizonyítani? Hasonló az előzőhöz, de nem csak a megoldáshoz, de a megoldásig vezető túlélésben, kalandokban is kell a kihívás.

4, Ne legyél szájbarágós, írj subtextet, mindenhova, ahova csak lehet. Kivéve ha épp a Szomszédok teleregényhez írsz párbeszédet.

5, Írd újra! Ne félj újra írni, ne ragaszkodj az eredeti történethez úgy ahogy van. A mondanivalójához, esszenciájához, témájához persze lehet, de ha kell vegyél el belőle, vagy add hozzá azt, ami jobban szolgája a történetedet (vagy a film költségvetését, megvalósíthatóságát).
vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript