hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Fel a fejjel - és a kamerával

Fel a fejjel - és a kamerával
Kránbarkácsolás
Ez az írás azért született, hogy segítse azokat, akik valamikor – netán – kamera daru építésébe kezdenek. Nem fogok minden fellelhető megoldást részletesen taglalni, mert akkor száz oldal alatt nem úsznám meg a dolgot és nincs is sok értelme, hiszen a legtöbb elképzelés nem is életképes. Sok energiát és pénzt takaríthat meg az, aki elolvassa ezt az összefoglaló írást. Már azzal is, ha nem lapátol pénzt egy nem működő konstrukcióba.

A legfontosabb, hogy az elején döntsünk, milyen hosszú darura van szükségünk, és mennyit tudunk a dologra áldozni. Szerintem - magamból kiindulva - mindenki minimum 15 méteres darut szeretne, de reményeim szerint az alábbi sorok elolvasása után sokan átértékelik a lehetőségeket.

A legolcsóbb „szinte fillérekért” konstrukció

Szerzünk egy állványt – a daru hosszától függően akár egy fotó állvány is megteszi - 2 darab 3 méteres léc, valami ellensúly, pár csavar és 2 darab „sarok profil” tele lyukakkal – fa szerkezeteknél használják -. A két sarok profilt felcsavarozzuk egy falapra, fúrunk keresztbe két lyukat, két tengely bele – mondjuk kerékpár tengely -. A két lécet átfúrjuk, stb.stb. Ezzel a megoldással sokszor találkozhatunk a világhálón. Olcsó, könnyen elfér a kocsiban, gyorsan elkészíthető házilag és már értékelhető, szép képeket tudunk vele készíteni. Pontos fúrás esetén szépen tartja majd kameránk a vízszintet is, és nem lötyög. Lakásban is tökéletesen megfelel, gyorsan összeszerelhető és gondolom, mindenki szeretne a filmjében lassan emelkedő – vagy éppen „svenkelő” – mozgásokat viszont látni.
Szerintem ez a verzió – ha mindent meg kell vennünk – 10-15 ezerből „megáll”.

Következő lépcsőfok „alumínium az isten”

A következő megoldás szinte teljesen megegyezik a fent említettel, csak az anyaga más.
Sokféle profilból válogathatunk – pénztárcánk szerint -. Könnyen vágható, fúrható és nagyon könnyű anyag. A legtöbb barkácsoló ezt választja. Sajnos – mivel a rudazat hosszát kétszer kell megvennünk – itt már az ár is könnyen felugrik akár 30ezerre is.

Beszélhetnék még a különféle szénszálas, üvegszálas profilokról de nincs sok értelme, mivel ezen anyagok ára a csillagos égben van. Még a legelején gondolkodtam hasonló anyagokban. Kerestem is egy céget, aki vitorlásokhoz készít árbocot. Az első árajánlatnál fel is adtam.

Nos, ezzel le is zárhatjuk a 2-3 méteres, egyszerűbb daruk boncolgatását. Talán még annyit, hogy szándékosan nem említettem azt a megoldást, amikor a vízszint megtartására mondjuk valamiféle huzalt alkalmaznak. Ezeknél a méreteknél – 2-3 méteres hossz – sokkal praktikusabb ha két rudat használunk. Ennek több oka is van – amibe most nem merülnék bele.


Ahol a méret a lényeg

Ezek után már csak az elvetemültek figyeljenek – akiknek van valamennyi pénzük, rengeteg idejük és türelmük.
Olyan 2,5-3 méter hasznos hossz – az állványzattól mért hossz – felett érdekes dolgokat tapasztalhatunk. Meghajlik a rudazat, leng össze vissza a kamera, beremeg a kép. Egy szóval az eddigi technikák csődöt mondanak. Elkezdünk gondolkodni. Most mit tegyünk? Gyorsan be a boltba és vegyünk egy jó brutális átmérőjű alumínium csövet, az majd bírni fogja. Persze ez is egy megoldás lehet. Közben azon is gondolkodjunk el, hogy ebben az esetben vegyünk egy kamiont is amivel majd szállítani fogjuk a cuccot és vásároljuk fel az összes súlyt a boltban mivel akkora lesz a daru tömege, hogy az ellensúlyokra fogjuk költeni az összes pénzünket. Azt se feledjük el, hogy – nem feledve a végcélt – nem akarunk 3 méternél megállni.

Foglaljuk össze az eddigieket

- Rájöttünk, hogy anyagnak az alumíniumot kell választanuk.
- Szereznünk – vagy hegesztenünk - kell egy állványt, amire a daru rudazatát szereljük majd.
- Tudjuk már, hogy 2 méteres daraboknál nagyobba nem gondolkodhatunk, mert különben nem tudjuk majd berakni a kocsiba.
- Pontosan kell dolgoznunk, különös figyelmet fordítva a merőlegesekre és a vízszintre.
(Itt említeném meg, hogy ha a szerkezetünk nincs teljesen vízszintben – minden irányban -, akkor a későbbiekben ne lepődjünk meg, ha a kép ferde lesz. Nem elég, ha alapállásban egyenes mert amikor elkezdünk „körözni” a daruval meglepetések érhetnek minket amennyiben nem tökéletes a beállítás.)

Ezzel le is zárnám az „öntartó szerkezetek” tárgyalását.


2 méter felett „éljen a függőhíd”

Aki már foglalkozott ezzel a daru dologgal észre vehette, hogy a videókon szereplő – legtöbb – darun mindenféle drótok lógnak keresztbe-kasul. Sokszor szinte követhetetlen melyik drót merre is megy. Ez persze nem véletlen. A dolog nagyon egyszerű. Ezek a drótok – legtöbb esetben acél sodronyok – arra hivatottak, hogy átvegyék a terhelést a rudazattól, így jelentősen csökkenthetjük a rudazatunk keresztmetszetét. Az oldalirányban elhelyezkedő sodronyok pedig stabilitást biztosítanak – az oldalirányú belengések hivatottak kiküszöbölni.
Azt javaslom – mielőtt neki látnánk – nézzünk meg minden fellelhető videót a témában. Egy kis képzelő erővel könnyedén „lekoppinthatjuk” a szerkezet felépítését. Mivel ezek az acélsodronyok fogják tartani az egész szerkezetet, ne takarékoskodjunk ezen semmiképpen.
Műanyag bevonatú sodronyt vegyünk – a bevonat nélküli felsértheti a kezünket könnyedén.
A „kötélzet” elkészítésénél mindent kétszeresen biztosítsunk túl – pl. minden végén dupla szorítást alkalmazzunk és a csavarokat kétszer is ellenőrizzük.

A rudazat és állványzat témakört nagyjából ki is veséztük.
Most már van egy kránunk, ami szépen mozgatható, nem lötyög, tartja a vízszintes képet, megfelelő hosszúságú és stabil. Kezdhetünk forgatni! Hamarosan rájövünk, hogy ez így nem az igazi. Szeretnénk egy olyan képet mondjuk, hogy a szereplő átsétál a kamera alatt vagy az eseményeket felülről szeretnénk rögzíteni. Most mitévők legyünk?

„mindig a fejétől bűzlik a hal”

Valami megoldást kellene találni, hogy a daru végén, fixen álló kamera forgatható és dönthető legyen.

„mozgassuk a kamerát”

Most röviden azt a megoldást fogom ismertetni, amit én használtam az elején. Nekem annyira bevált, hogy megtartottam ezt a fejet is és biztos, hogy használni is fogom még.
Készítsünk egy U alakot / pl. 15x15-ös vas zártszelvényből, hegesztéssel /. Praktikus akkora profilt készíteni, hogy a kameránk kinyitott lcd-vel is elférjen benne és oldal irányban legyen még mondjuk 3-3 cm /. Ha ez megvan, készítsünk még egyet, ami kisebb / pont belefér az előbbi nagyobb U alakba / ezen lesz majd a kameránk. A Nagyobbik U alakot fejjel lefelé fordítjuk és bele tesszük a kisebbiket / ez utóbbit nem fordítjuk át/. A kettőt összefúrjuk
/ 6 mm-es fúróval /, két csavar bele szárnyas anyával. A fordított nagy U alak közepébe is fúrunk egy lyukat / 6 mm itt is elég /. Praktikus műanyag vagy bőr alátéteket használni, mivel ezek könnyebben összenyomódnak akkor is, ha kézzel húzzuk csak meg a szárnyas anyákat.

Ezzel kész is volnánk! A nagy U alak forgatásával a vízszintes / horizontális / beállítást tudjuk szabályozni a kisebbik U alak döntésével pedig a függőleges / vertikális / lehetséges. Így már oda tekerjük a fejet ahova akarjuk / akár fejjel lefelé is /. Az állításhoz nem lesz szükség szerszámokra / ezért a puha alátét és a szárnyas anya /.

Most már semmi akadálya, hogy bármilyen beállítást létre tudjunk hozni. Aztán hamarosan rájövünk, hogy ez nem igaz! Elindul a szereplő valamerre és mindjárt kezdődnek a gondok. Esélyünk sincs, hogy lekövessük az eseményeket.

Valamit tenni kell! De mit?!


Vegyük sorra a fej mozgatására kitalált alap elgondolásokat, technikai megoldásokat. Rövid időn belül ki fog derülni, hogy nem véletlenül alkalmazzák szinte minden profi darunál ugyan azt az elvet.

Bovdenes „húzzuk – toljuk” típus

Kb. 3 éve amikor belefogtam a daru megépítésébe, végignéztem minden fellelhető megoldást az interneten – ez kb. 4-5 hónapig tartott -. Találtam több bovdenes konstrukciót is. Ez egy olyan fejmozgatási megoldás ahol pl. egy karral, hosszú acél bovdeneket húzogatunk melyek különböző megoldásokkal vannak a fejrészhez rögzítve. Úgy kell elképzelni, mint a kerékpár fékének működését – csak ez jóval hosszabb-. Nos, megnézve ezeket a videókat hamar kiderült, hogy egy értékelhető mozgást sem sikerült produkálniuk a készítőknek. Könnyen belátható, hogy 4-6 méteres acélsodronyt nem lehet halál pontossággal mozgatni, márpedig a mi esetünkben elengedhetetlen a milliméteres pontosságú mozgás. Szóval ezt felejtsük el de gyorsan!

Folyadékos „na hol fog először csöpögni” típus

Találhatunk olyan megoldásokat, ahol hosszú csövekbe folyadékot pumpálnak. Általában a fejrésznél kicsi dugattyúk vannak elhelyezve és amikor növeljük a nyomást a csőben ezek a kis dugattyúk nyomják a fejet a kívánt irányba – vagy nem -.
Elgondolkodtam pár dolgon. Mi van ha mondjuk, elszáll az egyik dugattyú tömítése felvétel közben, mennyi idő ezt össze szerelni precízen, honnan a fenéből szerzek dugattyúkat, stb,
Csendesen megjegyzem, ezzel sem tudott senki – már amiket én láttam - használható mozgást produkálni.

Elektronikus vezérlés „..és örvendezének vala.."

Elérkeztünk a – szerintem egyetlen jó – megoldáshoz! Iszonyatosan sok lehetőségünk van.
Az első, hogy veszünk egy kész fejet. Utána jártam, a legolcsóbb fej 700-750 ezer forintocska! Nos, ha nincs ennyi pénzünk – csak vicceltem az előbb -, akkor nekünk kell csinálnunk egyet. Csak akkor vágjunk bele egyedül, ha megfelelő gépekkel rendelkezünk! Ezt már „kézből” nem tudjuk kifurkálni az biztos. Keressünk esetleg egy esztergályos „szakit” aki hajlandó foglalkozni a hülye ötletünkkel. Persze az sem árt, ha konyítunk az elektromos vezérlésekhez is egy keveset, ugyanis mozgatnunk is kell majd a fejet – ami nem is olyan egyszerű feladat-. Tudnunk kell majd szabályozni a motorok sebességét – fokozat mentesen - és egymáshoz viszonyított mozgásának az irányát is. Azt javaslom mindenkinek, hogy jól gondolja át, belevág e egy motoros fej elkészítésébe. Senkinek sem akarom elvenni a kedvét, de csak megfelelő technikai háttérrel tegye. Annak semmi értelme, hogy a végén egy kotyogó szakaszosan mozgó fejünk legyen – ami egyenlő a nullával -. Nagyon sok ilyet is láttam. Mindennek precízen és milliméter pontosan kell működnie, hiszen csak ebben az esetben jutunk el az áhított „halivud filinghez”.


Nos ezzel be is fejezném. Remélem sikerült hozzájárulnom a leendő „darusok” álmának megvalósításához.


u.i.: Nem esett még szó a költségekről! Ez egy kemény dió. Pontosan nem tudnám megmondani, mennyit is költöttem erre a kis „ötletemre”. Ha nem számolom a saját munkámat – ami piszkosul sok hétvégémet vitt el – akkor azt mondanám „megáll a dolog” 300-350 ezer forintból. Megérte? Nekem meg, mert mit mondanék a fiamnak, ha megkérdezi majd egyszer: - Te apu, nincs véletlenül egy 6 méteres kamera darud pan-tilt fejjel? Van egy jó filmötletem!


Jó filmezést és daru építést!

RedMonkey

vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


546. szek hozzáfűzése 2011-12-10 21:38:42


Szia! Épp most készülődök egy ilyen fejet készíteni mint a tiéd.
Kérhetném segítségedet ,hogy rajzot tudnál nekem küldeni méretekkel? Az elinduláshoz mindenképp kellene. És ha lehetne aki az elektronikát készítette ,neki az elérhetőségét.
Előre is köszi!
régi fájl


43. Detail hozzáfűzése 2009-07-07 09:56:19


Hali! Nagyon király lett a darud...eszméletlen szép és a teszt videó alapján tökéletesen üzemel. Köszi a leírást. Van egy oldal a www.thecinecity.com, ahol árulnak PAN-TILT fejet. Az ára szerintem elfogadható.(900 dollár) Strapabírónak látszik, XL1-el "tesztelgetik" a videóban.
régi fájl


42. RedMonkey hozzáfűzése 2009-07-06 17:50:40


Mr Telapu!

A vezérlést nem én készítettem / csak a mechanikai részét/ de ha dobsz egy emilt, megadom a srác elérhetőségét / aki készítette /
régi fájl


41. Mr Telapu hozzáfűzése 2009-07-06 09:04:06


JO lett RM! Nagy keres lenne, hoyg kuldj egy reszletes leirast/tervet a fej mozago elektronikarol? mert a darunk mar megvan, csak most bioelektronikus meg....
Aztan johetne mar egy cablecam is.....
régi fájl


40. stgellert hozzáfűzése 2009-07-04 12:09:29


Nagy ember vagy! Hosszú kránnal:-) Szal millió meg egy gratuláció! És köszi a Halakat:-) Izé, leírást:-)
régi fájl


39. ZOLIWOOD hozzáfűzése 2009-07-03 19:04:30


Tisztelet, RedMonkey!
Figyelemmel kísértem "munkálkodásod", ez a részletes leírás a hab a tortán!
Gratulálok!
régi fájl


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript