hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Ha jót akarsz, fontold meg ezt

Ha jót akarsz, fontold meg ezt
Azt hiszem ez elég kielégítő lesz a készítők számára, remélem megszolgálják azt a pár órát, amit ennek a leírására szántam. Továbbra is fenntartom, első film ide-vagy oda, lehet azt megfontoltan is csinálni, kérdezni stb. Ennek fényében írtam az alábbiakat.

Kezdő filmes, akkor megpróbálok úgy is értékelni, vagyis amit mondok, talán inkább a jövőre nézve érvényes:

Arra gondoltam először, hogy a pozitív-negatív felsorolást írok, de az valahogy nem mond nekem se sokat, így hát inkább alkotóelemeire venném.

Ötlet-történet-forgatókönyv

Amikor szárnyal a fantáziád szép dolog, de jó ha a realitásoknál is megmaradsz, ha filmre is akarod vinni. A kettő összefér, ugyanis ha tudod, hogy mi az ami rendelkezésedre áll, legyen kellék(mozgó/érts színész/ vagy egyéb), helyszín, technika, akkor tudsz kalkulálni, hogy ez mire elég. Itt jön képbe a hitelesség, és hogy minden furcsa dolgot, ami a nézőt kizökkenti meg tudj magyarázni a filmben. Ehhez persze szükség van egy jó fantáziájú, ésszerű gondolkodású valakire, de még az is elég, ha csak annyi filmet látott, hogy összeálmodik mindenfélét, a lényeg, hogy az amid van, és az amit szeretnél elhitetni, kivitelezhető legyen az előbbiből. Ez eddig szerintem még logikus is. Ennél adódik a jó lehetőség arra is, hogy felmérd, mik lesznek azok, amik várhatóan gondot jelentenek majd, de még határon belül vannak, vagyis van elképzelésed arról, hogyan. Ez a második lépés. Előbb a "mit", aztán a "hogyan", ahogy az Uralkodó is megmondá. Na ez itt ismétlődik, mit-hogyan-mit-hogyan-..., ez a történet szobrászat része, kitalálod, hogy mit, aztán hogy hogyan, majd rájössz, hogy ez így nem lesz túl jó, és akkor módosítod az elképzelést, változtatsz egy kicsit itt-ott. Ehhez kell a fantázia, és hogy felül tudd bírálni az elképezlést. Ha a világba eszetlenül kitalálsz valamit, és nem tudod utána megcsinálni, az elég kellemetlen, bukott az egész dolog. Itt jön majd be kísérletezős fázis.

Jelen esetben: a hiteltelenség, ami ebből a pontból gyökerezik, az a szituáció maga, srácok lövöldöznek a kertvárosban teljes komolysággal. Biztos vonz ez a lövöldözősdi, de lehet ezt máshogy is, jobban meg kell magyarázni. Innen adódnak majd a technikai gondok is. Ha valamit szövegekre tervezel, akkor az a minimum, hogy valahogy fel is tudod venni. Erre is van ezer mód, kis találékonyság nem árt, ha nincs rendes mikrofonod, de pl végszükség esetén ott a kamera, csendet kérünk, viszonylag jól hangszigetelt szoba, aztán utólag alávágni, a semminél biztos jobb. Ezzel már át is kanyarodtunk a következő ponthoz.

Előkészületek

A legfontosabb része az alkalmasnak vélt sztori tesztelésére és a zökkenőmentes továbbiak elérésére. Itt létrehozol mindent kicsiben, teszteled a technikai felkészültséget, alaposan megtervezed a film komolyabb felvételeit. Storyboard, kamera, effekt, hang, próbák a szövegkönyvel ha valami nem stimmel, és nem tudsz valakit, aki megcsinálja helyetted, akkor vissza a könyvhöz, kihúzni, ami nem nyert, kitalálni, hogy mivel lehet áthidalni. Az előkészületi fázis a legfontosabb része a filemzésnek, ha itt minden stimmel, nem szabad, hogy ezekkel később gond legyen. Ez így működik nagy filmeknél is...

Jelen esetben: Megpróbálsz hangot felvenni, mert ugye az nem olyan könnyű, trükköket kipróbálni, vagy legalább utánajárni, ennek elhagyása eredményezheti a szinkron hiányát, a kamera ugrálását, stb. A technikai hibák zöme innen ered.

Megvalósítás-forgatás

Na ha megvan már hogy mit és hogyan, akkor már csak le kell forgatni, odafigyelni arra, amit az előkészületek során már kitapasztaltál. Itt nem érhet meglepetés! Persze mindig fog, mert semmi se szokott magától menni, valami vagy elromlik, vagy az időjárás. A filmesek bár istent játszanak, az esőt sajnos nem tudják elállítani. Megesik, ezzel számolni is kell, mikor a forgatást tervezed. Egy nap egy rendes forgatásra úgysem elég, amiről azt gondolod, hogy megvan két nap alatt, akkor számold rá minimum a dupláját. Fő az optimizmus ugyan, de ennél a résznél is maradnak abba filmek, mert a forgatás megtervezése és megszervezése nem sikerült fényesen. Ha nem jöl el egy színész, vagy hasonlók, az is rajtad csattan, ezért menj biztosra, pláne, ha haverokról van szó. Épp ezért próbálj filmesekkel kartellesedni, ha van egy jó könyved, és jó elképzelésed, biztos találsz magadnak segítséget akárr itt is.

Jelen esetben: a forgatáson a felkészültség hiányából fakadóan kijöttek a csúnya dolgok, az, ami nekem, nézőnek nem tetszik.

Utómunka

Itt sem lehet már túl sok meglepetés, ha volt elképzelésed az elején. gyorsan csinálni egy nyers vágást, aztán utána faragni szépen. Ha itt derül ki, hogy a forgatáson valami nem stimmelt, vagy nem illik a képbe, akkor máris ugrott az eredeti terv. Ennek vannak fokai, pl:
-pár snittet kivágsz, hogy ne legyen uncsi
-ha rájössz, hogy néhány nagyon fontos résszel is gondok vannak, akkor átnézni az egészet is kitalálni valami megoldást, ez akár az egészet is átformálhatja

És akkor itt jön el a lehetőségek végső átgondolása. Most már megvan, hogy mi az ami a rendelkezésedre áll, itt nem szabad ragaszkodni a tutihoz, könyörtelenül ki kell hozni belőle a lehető legtöbbet, ami korrekt. Olyan ez mintha fordítanál. A profik úgy csinálják, hogy végigmennek rajta, lefordítják magyarra (ez megfelel a forgatókönyből szalagra rögzítésnek), aztán fogják a szöveget, és átolvassák, kihúzzák, ami értelmetlen, megkeresik a hozzá illő magyar szóhasználatokat, javítják a helyesíársi hibákat(azaz filmeknél megvagdossák, úgy, hogy technikailag és formailag, józan paraszti ésszel(vagy szakmailag ;) ) ne legyen gondja, effektek hang és minden egyéb itt van, ami a kép törzséhez tartozik). Itt kezdődik el az, amit a végén már látni fogunk. :) Viszont még nincs vége, hogy a példánál maradjak, még be is kell köttetni azt a szöveget, hogy a szép kis könyv legyen a végén, amit öröm olvasni. Vagyis jönnek a színkorrekcók, filterek, képkivágás véglegesítése, ha szélesvászonban gondolkodunk, mert ugye az az igazi jó kis mozis. Aztán az utolsó szép nagy render és mindenki boldog. Ezeket is lehet tanulni, nem kevés idő, de valahol el kell kezdeni, vagy találni rá megbízható embert.

Jelen esetben: a trükkök egész elviselhetőek voltak, de a vágásnál lévő flash áttűnéseffekt a kivágáson kívülre is kiterjedt például. A hang vágása durva, a zenék közti átmenetekre gondolok. Ez is kizökkent. A végén is furcsa volt, sötétség, aztán semmi, majd zene.

Fontos a ritmus, a pörgősség, egy ilyen filmnél pláne. A filterezés hiánya visszadta kézikamera sajnálatos voltát, így olyan mintha csak otthonra készült kis bolondozás lenne.

Végezetül: A reklám

Nem mindegy, hogy adod elő magad és a filmet, hogy mit mondasz róla és hogyan. Ez nagyban tud befolyásolni mindenkit, akihez eljut, infók stb, minnél személyesebbé varázsolod, annál nagyobb szimpátiát tudsz elérni. Ha alámondasz, az mindig csak segít. :)

Jelen esetben: Első film, semmi tapasztalat, szerintetek mire kéne odafigyelni? Ez már jobban hangzott volna. Ha még el is mondasz néhány hibát, meg látni a szándékot, hogy ezt tulajdonképpen te sem érzed elegendőnek, és többet akarsz, az csak még jobban lendíthet. Én ez a hozzászólásomat ennek fejében írtam. Én így gondolom.

Persze jöhet, hogy egy ilyenhez nem kell ennyi cécó, tényleg nem, ha nagyon ügyes vagy, de ez a menete, nem árt megszokni. Filmet csinálni akkor van értelme, ha komolyan gondolod, ez pedig azt eredményezi, hogy olyanba kell belekezdeni, aminek van értelme. Fontos a filmezés szerete, a jó hangulat, de a sima ökörködés nem visz előbbre. Ezekután egy 40 perces filmbe nincs értelme belefogni, szerintem. Inkább rövidet, de akkor durrbele!

Sok sikert a továbbiakban!

Arrinvissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


81. Zétény hozzáfűzése 2009-08-14 02:36:45


Hm.. érdekes hangulatban van az ember fél 3kor..
régi fájl


80. Zétény hozzáfűzése 2009-08-14 02:36:01


Na pf.. mintha hozzám írtad volna..
Kb. az összes hibát sikerült belesűrítenem az elsőbe..
És hiába mondja mindenki, hogy tök jó, azért én tudom, hogy nem az...
Még a kertvárosban lövöldözés is bejött!
Mert hogy Bori néniért (a fsz) kertvárosi otthonába mennek a CIAs importügynökök.
És az a legjobb, hogy majdnem pont egy évem ment rá, akkor megvolt a premier, és még azóta is javítgattam, hát pedig csoda kéne, hogy valami legyen belőle..
Ja meg hogy már mindenki várja a jól beharangozott második részt, amit nagyjából meg is írtam.. szerintem egész jó lett, de nem tudom, hogy lesz-e elég energiám végig csinálni... meg hogy van-e értelme....
régi fájl


12. Gambit hozzáfűzése 2009-05-20 08:07:57


Üdv! Azt meg szabad kérdezni, hogy melyik filmhez írta?
régi fájl


8. Halivud Estevez hozzáfűzése 2009-02-22 20:20:26


Annyit tennék hozzá, hogy ez az okos cikk egy fórumból lett kimásolva, egy konkrét film kapcsán jött létre, de általánosságban is felhasználható tanácsok találhatóak benne.
régi fájl


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript