hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Filmproducer

Filmproducer
Pénz, pénz, pénz...
A filmproducer a filmkészítés pénzügyi feltételeit megteremtő szakember, aki az alkotómunka zavartalan lebonyolításáért is felelős. Tőkét szerez a forgatáshoz, valamint a film munkálatainak átfogó irányítását is ellátja; a bukás vagy a sikerre vitel az ő felelőssége. Munkája jóval a forgatás előtt megkezdődik. Adaptált forgatókönyv esetén az első dolga, hogy a regény filmreviteléért járó jogdíjat kialkudja, ezáltal a történetet megszerezze a produkció számára, majd megszervezi a stábot.

Az Amerikai Egyesült Államokban kétféle produceri rendszer működik.

* Stúdióproducer: a producer a stúdió alkalmazottja, akik a stúdió vezetésétől kapják a feladatukat, a keretet, a stábot és a szereplőket. Felelősséggel tartozik az executive producer (jelentése ügyvezető producer) felé, aki az adott stúdió vezetője.
* Stúdiófüggetlen producer: az önálló producer keres egy stúdiót a meglévő filmprojektjének finanszírozására. Teljes körű pénzügyi és alkotói irányítást gyakorolnak filmjeik felett.
* A producerek gyakran nem alkalmazottak, hanem társvállalkozói a filmstúdióknak.

Magyarországon is két különböző produceri struktúra él. Az általános gyakorlat szerint a filmrendező a kész forgatókönyvéhez keres egy producert, aki a megfelelően előkészített filmtervvel megpályázza többek között a Magyar Mozgókép Közalapítványtól a szükséges önrészt, valamint egyéb magánforrásokat keres a filmhez. Ilyenkor a filmes szerzői jogokat a rendezővel, forgatókönyvíróval közösen birtokolják. A másik rendszer az úgynevezett kreatív producer: saját ötletét megíratja egy forgatókönyvíróval, arra filmrendezőt keres, majd a rendezővel közösen felkutatják a többi alkotótársat, előkészítik a filmet, majd a szokásos finanszírozási csatornákon keresztül megteremti az anyagi feltételeket a gyártáshoz és az utómunkához stb. Ebben az esetben a filmes tulajdonjogokat a producer önállóan birtokolja, valamint a filmművészeti kérdésekben is jelentősebb befolyást gyakorol.

Amerikai producertípusok:

* Executive Producer: általában reprezentatív feladatot lát el, a filmgyártó vállalat ügyvezető igazgatója. Kisebb gyártóknál az executive producer és a producer ugyanaz, ebben az esetben csak a producer megjelölést használják.
* Producer: a film ún "klasszikus" producere, aki a produkcióban főleg a pénzügyi részt irányítja.
* Co-Producer: társproducer, általában ő jelent a producernek, és ő felügyeli a forgatást. Részfeladatokat lát el a film menetében.
* Associate Producer: olyan személy, aki a producertől kapott "produceri" feladatok egy részét látja el, az adott producer közvetlen felügyelete es irányítása alatt.
* Production Director: Európában a rendezőasszisztenst jelenti
* Line Producer: felügyeli a film költségvetését. Kapcsolattartó a producer, a rendező és a film fő stábtagjai között.
* Production supervisor
* Production manager: Gyártásvezető.

forrás: Wikipédiavissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript