hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Filmrendező

Filmrendező
Ő az aki rendez... de mit?
Ma Magyarországon elsősorban azt nevezik filmrendezőnek, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakának elvégzése után ezen a pályán elhelyezkedik és filmeket rendez. Ennek megfelelően vannak játékfilmrendezők, dokumentumfilmrendezők, rajzfilm-, reklám- és tévéfilmrendezők stb.

Általában nálunk a játékfilmrendezők maguk hozzák a témát vagy a filmnovellát, amelyből a forgatókönyv készül. Műfajilag így lesz a film: szerzői film. A forgatókönyv alapján a filmrendező producert keres, aki a film forgatásához szükséges pénz előteremtésével és a film legyártásának irányításával foglalkozik.

Amennyiben a producer kezdeményezi egy film elkészítését, úgy ő választ filmrendezőt, forgatókönyvírót, színészeket, más művészeket és közreműködőket, alkalmasint a filmrendezővel egyetértésben.

A filmrendező határozza meg a irányítja az operatőr és a vágó munkáját is, továbbá az ő feladata a színészek kiválasztása és játékának jóváhagyása. (színész vezetés)

A filmrendező a felelős mindenért. Határozottnak kell mutatkoznia, és el kell látnia a többieket megfelelő instrukciókkal; mindenki az ő utasítására vár, és az alapján cselekszik.

Vannak rendezők, akik színházban is dolgoznak, és megfordítva, illetve előfordul, hogy írók, színészek és/vagy operatőrök rendeznek sikeres filmeket.

Egy időben csak egyetemi diploma után lehetett filmrendezői szakra jelentkezni, és jellemző, hogy a rajzfilmek és animációs filmek rendezői általában képzőművész alapképzettséggel rendelkeznek.

Forrás: Wikipédia.huvissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


82. Oldman - Zárt ajtó hozzáfűzése 2009-08-20 22:54:51


Zétény! Ne álmodozz! Ébredj fel, és tégy érte!
Én konkrétan a szkriptes pozíciót próbálnám ki egyszer, de sokan azt sem tudják mi az!
régi fájl


79. Zétény hozzáfűzése 2009-08-13 11:45:07


A nagy álom..
régi fájl


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript