hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Fókusz állító (FocusPuller)

Fókusz állító (FocusPuller)
Az meg mi ?
A filmgyártásban, a fókusz állító vagy első kamerasegéd (1 AC) a filmes csapatban felelős azért, hogy a kamera fókusza összhangban legyen egy felvétel alatt. Ez gyakran azt követeli meg, hogy egy fókuszkövető eszköz segítségével anélkül, hogy a kamerán keresztül lát - hiszen ez a kamerakezelő, kameramann dolga -, kiegyenlítse a kamera vagy a szereplők, tárgyak mozgását. A mélységélesség extrém körülmények között akár akár 3-6 mm közé is eshet, ami bizony elég kicsi.

Amióta az első kamerasegéd (1 AC) nem néz keresztül a kamerán és nem tudja valós időben ellenőrizni az általa beállított élességet, ez a munka technikailag rendkívül nehéz.
Továbbá az első kamerasegéd (1st AC'S) feladata ellátni a kamerát a felvételhez szükséges eszközökkel, hozzáadni vagy elvenni minden szükséges vagy szükségtelen kiegészítő (lásd mate boxok, lencsecsere, szűrők, külső monitorok, videó segédeszköz, stb.) kamera újratöltése (filmszallaggal vagy videókazettával) és felügyelje a másodkamerasegédet és a segédcsapat többi tagját.

A tárgyon lévő fókusz meghatározásához gyakori, hogy mérőszallag - vagy a még pontosabb méréshez digitális lézer távmérő - segítségével állapítják meg a pontos távolságot. Kimondottan a tárgy és a filmszallag, vagy képérzékelő szenzor, közötti méréshez nyújt segítséget a legtöbb kamerán megtalálható kis egyenes gomb amibe a mérőszallagot beakasztva pontosan meghatározhatjuk a távolságot. A profi első kamerasegéd (1AC's) sok trükköt ismer arra, hogy a különböző helyzetekben meghatározza ezt a lehetséges távolságot.

Szintén az első kamerasegéd (1st AC) felelős azért, hogy karbantartsa a kamera lencséjét, tartsa tisztán a filmkaput. Ő az az ember aki felelős a filmfelvevőben lévő szűrőért az elülső részen és a lencsetükröződésért.

Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Focus_puller
Fordította: Pákozdi Attilavissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript