hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

DotP project

DotP project
A szinfalak mögött
A Halivudon méltán nagysikerű Dules of the Past című Star Wars rajongó filmről mesél nekünk az alkotó. Hogy született a film, milyen volt a forgatás. Kulissza titkok, és képek a forgatásról. A szó Arrin kollégáé!

2005 januárjában tettem az első próbálkozásokat, Photoshoppal. Ez az a bizonyos webkamerás korszak... itt kezdtem ismerkedni a dolgokkal. Ebből egy kis bemutatóféle az alábbi linken:

Star Wars Fight

2005 februárjában volt egy pályázat, az SDP Fénykard Compo pályázata, a legszebb effektet keresték. Elhatároztam, hogy erre benevezek. A bátyám egyik barátjának volt normális kamerája, úgyhogy az ő hátsó kertjükben felvettünk egy kis szösszenetet, aminek elvileg nem kellett volna 1 percnél hosszabbnak lennie. A határidőre nem készült el, közben pedig beleakadtam az After Effects-be és készítettem vele egy próba videót, ami meggyőzött arról, hogy az filmbarátabb a Photoshopnál. Szóval elhatároztam, hogy kicsit lelassulok és megcsinálom nyugodtan AE-ben. Ennek eredménye lett a Jedi a Kertben:

Jedi a Kertben

Időközben a nyár elején már tervezgettem, hogy legyen egy kicsit komolyabb dolog, egyszerű, de, amennyire lehet, hiteles. Egy kisebb párbajt szerettünk volna, azzal a sráccal, aki a Sith-et játszotta, kitaláltunk egy kis körítést. Szerveztem az embereket is, akkor még úgy állt, hogy több szereplő lesz. Nagyon szívesen jöttek a barátaim Székesfehérvár mellől (ők lettek a Sith fogdmegjei. Volt egy régi osztálytársam, aki szintén szívesen jött volna, meg még néhány olyan emberke is, akit csak így neten ismertem. Tehát a szereplők biztosnak tűntek, aztán elkezdtem azon gondolkodni, hogy mivel is vegyük fel. Nekem nem volt rendes DV kamerám soha. Akkor már 2 éve gyűjtögettem egy saját kamerára, de még nem jött össze. Már-már kezdtem letenni a dologról, amikor kitaláltuk, hogy a sulim kameráját el lehetne kérni. Azt meg is kaptam a kívánt, rövid időre. Ez egy alsókategóriás miniDV kamera volt, Canon MV700i, azért nagyon örültem neki!Jöhetett az időpont-egyeztetés. Lett megfelelő időpont, de nagyon szerencsétlen összeállításban. 2005 aug5-12-ig. Szóval volt, akinek csak 2 nap volt jó. Volt, akinek ebből három, igyekeztem a forgatást olyan napra tenni, ahol van átfedés a közös jelenetekre. Úgy tűnt jó is lesz.
Jöttek a kellékek. A Jedi a Kertben projektnél még nehéz fakardokat használtunk, aztán rátaláltam a bambusz ötletére, ezt egy kicsit tuningoltam, és máris kész a könnyű tartós penge. A markolatok egyszerű alucsövekre pakolt különböző dolgokból készültek, ezekre igazából nem nagyon kellett költeni. Kis szigetelőszalag, meg a zsugorcsövek (csak párat használtunk fel), szóval eddig olyan max 1000 FT-ot költöttem.A jelmezek: ruhásszekrény. A két fő karakter jelmezére fordítottunk kicsit több időt és pénzt, vettünk rájuk műbőrt(5000FT). A többiek ruháit a véletlenre bíztuk, majd összehozunk valamit a meglévő dolgokból.
Mi is volt még... jah igen, helyszín... Tolna megye, Mőcsény-Zsibrik. Volt itt egy háza a nagymamámnak. Tágas hely, parasztház, szép környezet. Találtam is a környéken egy megfelelő helyet. Az út ami a filmben is látható (mikor a Sith megy fel a magaslatra) nem volt. Ezt én vágtam, életemben nem kaszáltam és baltáztam még ennyit, az volt a szerencsém, hogy valamikor volt arra egy út, csak benőtte a dzsungel.
A fenti részen is embermagas fás szárú szúrós "zöldségek" voltak, ezeket is kivagdostam, mikor aug. 5-én elkezdődött a tábor, ezzel kezdtük, megcsináltuk, amire már nem volt időm, a köröket(a fentit felástuk, az alsót csak lesarlóztuk és körbeástuk). Viszonylag sokat törődtünk vele.Mondanom sem kell, hogy rengeteg tervezett ember nem jött el a forgatásra, a történet így folyamatosan csonkult. Az tett be igazán, mikor a Darell-t játszó srácnak előbb el kellett mennie, így nem tudtuk befejezni a filmet. Ez volt az első forgatási napon. 2 óránk volt az akksi miatt, nem fejeztük be, szóval itt már látszott, hogy nem sikerült jól összeszervezni az embereket. Úgy tűnt, be sem tudjuk fejezni a filmet, de nem csüggedtünk sokat.
Kénytelen voltam megölni Darell-t már az elején, azokat a részeket már felvettük, ami ehhez szükséges volt. Úgy vágtam össze, hogy ne tűnjön fel a dolog. Így kénytelenek voltunk új koreográfiát is kitalálni, új menetet a párbajnak. Ráadásul már csak két napunk volt forgatni, és szinte alig vettünk fel használható dolgot. Kb. az emlékezős részt.
A koreográfia sok részen impro lett, volt. Amit magán a forgatáson raktunk bele. Azt már nem is mondom, hogy a forgatókönyvet (ami igazából csak vázlat volt) nem volt idő újraírni, úgyhogy mint rendező, mindenki abból dolgozott, amit én mondtam. Az én fejemben volt egy megoldás, úgyhogy mondtam, amit szeretnék, ők igyekeztek ezt megcsinálni (hozzáteszem a lehetőségeikhez képest, nagyon türelmesen és ügyesen).Szóval, mikor végeztünk, akkor úgy voltunk, hogy nem jöttünk el üres kézzel. Innen azért már látszik, hogy a filmet igazából magunknak készítettük, úgy, hogy közülünk, alig látott valaki kamerát, nemhogy a kezében fogott volna. Próbának, gyakorlásnak szántuk és tapasztalatszerzésre kiváló volt. Mind az effektek, mind a filmes dolgok terén. Tehát ilyen, ha a nullából csinálunk valamit.

Nah, de vissza-vissza: Végeztünk aug. 12-én. Az anyagot letölteni nem tudtam, mivel se kamerám se kártyám nem volt hozzá. A bátyám ekkor már a helyi TV-nél dolgozott (ő sajnos nem tudott nekünk segíteni a forgatáson), ő tudta leszedni 2 db filmes, és az 1 db így készült anyagot a kazettáról. De ez tömörített dolog volt, ők odabent olyat használtak, nekem nem volt tökéletes, de vágni már elkezdtem rajta, csinálni az effekteket. Aztán Karácsonykor kaptam egy Pana NV-GS140-es kamerát (az én spórolt pénzemet egészítette ki a család), és persze kártyát is, szóval már le tudtam szedni közvetlenül a tömörítetlen anyagot, ekkor kicseréltem a két változatot. Aztán azóta dolgoztam az effekteken, idén nyáron csak ezt csináltam, közben úgy döntöttem, hogy változtatok egy kicsit a fénykard elkészítésének módján, így minden kész videón is újra be kellett állítani a különbségeket. Augusztus elején volt egy trailer (előtte is volt már tavaly karácsonykor egy teaser, de azt nem mutattam meg a nagyvilágnak, az még a régi képanyagból való), és végül szept. 2-án befejeztem a filmet.Kicsit kapkodva, mert még augusztusban ígértem, de csak két napot csúsztam. Azóta egy kicsit változtattam rajta, megy a Halivud Napra, talán az októberi SW klubnapra. Lesz DVD is rendes "Így készült" filmmel, bakikkal, láthatjátok azokat, amiket itt most leírtam, és azokat is, amik kimaradtak.

Szóval ez a film nem profi, persze, mihez viszonyítunk.

Sokat dolgoztam vele, az utómunkákat egyedül csináltam. A többieknek sajnos erre nem volt lehetősége. Azért megérte... jó buli volt, pláne most a jó, ha hallom, hogy tetszik másoknak is. A hibáit én is nagyon jól tudom, hiszem minden kockáját ismerem, mondjuk úgy, hogy hagytam valamit legközelebbre is. Most már kellő tapasztalattal a hátam mögött, teljesen örült dolognak tűnik, hogy belevágtunk, mondtam ezt már máshol is. Túl nagy falat volt, de igyekeztünk, ez a lényeg.

Nem akartam rá sokat költeni, nem is kellett, ez simán meg volt 10000 alatt, úgy, hogy akkor már kazettákat is vettem a kamerába, jelmezünk is van, kardjaink is vannak, van minden.Amit lehetett, magam csináltam. A forgatáson is, ez is gond ugye, mert rengeteg dologra kellett (volna) figyelnem, de játszani is kellett (nem is tudtam rendesen ráhangolódni), rendezni is, ide gyere, oda menjél... ez már kicsit sok volt.

A rajongók kérdezték, hogy miért nem hirdettük jobban a filmet, hogy hogyan készülhetett el "titokban". A válaszom az, hogy nem akartunk abba a hibába esni, mint mostanság a többi rajongói filmes, hogy (bár már a forgatáson is az idei nyár végére terveztem a filmet) nehogy ne készüljön el a film, vagy túl korán részleteket mutassunk, aztán eltűnjünk, mintha nem is lettünk volna. Mellesleg ez igen aprócska "mű", kis darabokból igen hamar össze lehet rakni, és akkor már nem marad semmi a filmnek.

Arrin

A film letötlhető innen: http://arrin.icram.hu/vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript