hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Lopott Halál

Lopott Halál
Homemade-HighTech
A Lopott Halállal kapcsolatban itt leírom, amit gondolok. :) Vagyis a technikai eljárással kapcsolatban.

Azt már sokszor mondtam, hogy ez egy technikai lehetőség, mindenki számára. Világítás, kamera, helyszínek, járművek, háttérben bóklászó statiszták. Többek között ezeket is meg lehet spórolni, ha BB-vel készül a film. A bluebox nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden hátteret számítógépel kell csinálni. Lehet ott fotó is, vagy nyaraláskor rögzített utcarészlet a Bahamákról. A lényeg, hogy olyan helyszín legyen, ami kompromisszum nélkül az elképzelést adja vissza. Persze ez egyéni mérlegelés kérdése.

A stáb kivonul a helyszínre, jobb esetben ingyen van. Az Egri Bazilika már nem lenne ingyen, főleg, ha ott még lövöldözni is akar az ember. Ellenben nyaraláskor lehet 2048x1536-os digitfotókat nyomni a helyszín tetszőleges részletéről. Később belerakni a szereplőket. Utómunka során nyílván lehet fahrtolni, zoomolni, mozgatni a kamerát is. Ha esetleg rombolni pusztítani akarunk, akkor a részletes fotók alapján 3D-ben is felépíthető egy az egyben az egész helyszín. Csak fenék kérdése, mennyi időt szánunk rá. Azt nekem senki ne próbálja bebeszélni, hogy ezt nem egyszerűbb megcsinálni, mint kibérelni azt a rohadt nagy épületet és kivonulni forgatni. Szóval erre jó ez. Semmi másra. Senkisem fog tőle hasraesni, elámulni, csupán egy lépéssel közelebb kerül az amatőrfilm a profihoz. A millió összetevőből egyet ki lehet pipálni.

Érdemes rászánni az időt és foglalkozni ezzel a technikával is. Nem csak a méregdrága kamera típusokat vadászni a neten. :) Természetesen a megfelelően jó kamerával felvett anyag (mondjuk HD-vel), akár arra is alkalmas lehet, hogy 2048-as méretben számoltassuk ki a filmünket és akkor az már 35mm-es! ;) Mehet az Odeonba! hehe. :) Persze ez így butaság. Nem ettől fogja játszani a mozi.

A Lopott Halál berhelése közben csiszolódott az eljárás. Így az utoljára készített részek akár tökéletesnek is mondhatók. Holott a felvételek 80%-a használhatatlan, lyukaszthatatlan, rángatózós, kerettel súlytott szemetek voltak. Az általam elbénázott XL-1-es képeket is meg lehetett csinálni, pedig első ránézésre nagyon elszúrtam. (nem értek én a kamerákhoz) Mivel nem időrendben mentünk a film munkálataival, itt-ott megmaradtak az első premieres lyukasztások termékei. Persze a filter nagyrészüket elvitte. De mégha nem is: ha érdekes, izgalmas egy film, akkor úgyse azt nézik. - szerintem.

Azt a szereplők tudnák legjobban elmesélni, mennyire kényelmes volt a felvétel, hisz egy lépést nem kellett tenniük, ha másik jelenet következett. Maximum másfelé kellett fordulni. A kamerához hozzá se kellett érni, csak a magasságát kellett állítani. A többi utómunka. 20 perces filmet 2 nap alatt felvenni, röhej! Jó, azért látszik is, hiszen vannak benne 1-2 perces snittek :), de mondjuk ha normálisan, beállításokra bontott storyboardból jön össze a film, hát 3-4 napnál semmiképpen nem tarthat tovább. Ez a szám meg még mindíg vicces. Nem vagy kitéve az időjárásnak, áramellátásnak, meg egyébként is. :)

Régen még volt tervem egy X-Blast Cafe nevű virtuális kávézót létrehozni, ahová beiratkozik az ember és leckéken keresztül megismerkedik ezzel a technikával, az elejétől a végéig. Terveztem vizsgafeladatokat egy adott blokk végén, amiből leszűrhető lett volna, hogy a kedves versenyző mit értett meg a "suliból". Aztán mire beizzítottam volna, elkeserített az itt tapasztalt igénytelenség és érdektelenség. Nyílván, ahogy a kompóra sem volt jelentkező, ide se jött volna a kutya se, én meg beleölök többszáz munkaórát. Hát köszi, inkább csinálom a saját filmemet! :) (tudom, önző állat vagyok.)

Nagyjából ezek lettek volna: (részlet)

======================================================

"Szeretnénk segíteni mindazoknak, akiknek elsore nem egyértelmu, hogy hogyan is muködnek a 3D-s, CGI-s dolgok. Mindezek mellett olyan film iránt elkötelezett emberek segítését célozza meg, akik pénz hiányában reménytelennek látják egy fantasztikus filmötlet elkésztését. Ezen belül is a helyszínek, díszletek biztosítását, bérlését, a hajmereszto látványeffektusok létrehozását. Azokon próbálunk segíteni, akik már elkeseredtek attól, hogy sok sikertelen kísérletet tettek a kamera precíz, finom mozgatására, írdatlan pénzeket áldoztak eszközök bérlésére, kilátástalan harcot folytattak az idojárás és egyeztetés legyürhetetlen erejével.

Ezen a helyen, filmekhez készülö 3D-s díszletek, helyszínek létrehozására, valamint ezekbe a helyszínekbe, élo szereplok hiteles behelyezésére leszünk alaposan kioktatva. Ezzel együtt, az ehhez szervesen kapcsolódó tudnivalókról lesz szó, melyek ismerete, gyakorlata nélkül nem lehet sikert elérni. Tehát összefoglalva: a hiteles 3D-s bluebox, filmben való felhasználását szeretnénk itt megtanítani mindenkinek, aki ide beiratkozik és hajlandó munkát, idot fektetni a siker elérése érdekében.

KEZDO FOKOZAT - azoknak, akik most kezdenek ismerkedni a 3D-s eszközökkel:
Alapveto, általános dolgok:
- Mi ez a 3D-s bluebox, hogyan muködik?
- Miért jobb és miért rosszabb ez, mintha éloben vennénk fel?

- Hétköznapi rutin, rendszerezett kacatjaink (könyvtárak, kiterjesztések, csomag-rendszer)
- Polygonok létrehozása, lehetoségek vs. korlátok. Részletesség, célirányos tervezés: filmre készülünk!
- Felületi tulajdonságok beállítása
- Egy jelenet összeállítása a layouterben
- Kamera tulajdonságai: felbontás, antialiasing, motion blur, soft filter
- Világítás és atmoszféra megteremtése
- Spot lámpák, fofények és az ambient light
- Derítés, képrészletek kiemelése, egy helyszín bevilágítása
- Verodo és másodlagos fények
- Ködök, füstök, fény nyalábok, egyéb borzalmak (csak kiegészítés)
- Kiszámolt képeink elmentése
- Elmentett képek összefuzése (az elso snittek)
- Storyboard, a rettegett mumus, fölösleges munka, ido, energia

HALADÓ FOKOZAT - azoknak, akik már otthonosan mozognak a 3D-s, virtuális világban:
Virtuális szereplok élo környezetben:
- Parent-child objectek, "összetett" filmbeli szereplok
- Polygon az asztalon
- Polygon az asztalon, élo képrészlet kitakarásával
- Pixelre igazított, precíz maszkolás (fotóról)
- Polygon fénytani kölcsönhatásai élo környezetben (fénytörés, tükrözodés, polygon-polygon, polygon-élo képrészlet)
- Virtuális szereplo az éloben felvett mozgó képeken (példa jelenettel)

MESTER FOKOZAT - azoknak, akik már annyira tapasztaltak, hogy bármilyen 3D-s feladatot le tudnak gyozni és nem érheti oket váratlan meglepetés:
Élo szereplok virtuális helyszínen (3D bluebox)
- Élo szereplo maszkolása, fotóról
- Élo szereplo behelyezése virtuális helyszínbe (állókép)
- Élo szereplo behelyezése virtuális helyszínbe, mozgóképpel. (3D Bluebox)
- Élo szereplo és környezete kölcsönhatásai (kiegészítés)
- Renderido redukálása, rafinált, leleményes megoldások

MINDENHATÓ 3D GURU FOKOZAT - azoknak, akik teljhatalmú mesterei a 3D világának, bármit megtehetnek, amire földi halandó már nem képes, a rendszeren kívül és fölötte állnak:
Végso jelenet: Leszámolás a kikötoben. (a teljes tananyag összefoglalása egy jelenetben)
======================================================

Tehát ez elsikkadt. Remélem azért sokakban felmerül a kérdés, vagy legalább mérlegelni fogják, hogy ennek azért lenne értelme. Szerintem a Lopott Halál, ha nem is tökéletesen, de ízelítőt ad a lehetőségekből. Nem győzködök, uszítok, vagy tukmálok. Mindenki döntse el, hogy neki mi jobb: véres verejtékkel helyszínezgetni, időpontokat egyeztetni, vagy bevonulni egy szobába és felvenni az egészet. Jó, utánna azt meg is kell csinálni utómunkával, de hát kérem valamit valamiért. Előbb utóbb mindenki eljut a lehetőségei végére és alternatívát fog keresni, vagy felhagy a filmezéssel, mert rájön, hogy pénzzel és erővel, nem lehet ezt tovább csinálni. Azért az otthoni panel, nem biztos, hogy egy maffiózó lakását hitelesen visszaadja. :)vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript