hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Az utószinkron

Az utószinkron
Bevezetés
Ahhoz, hogy mozi hatást érjünk el egy filmben, szükségünk van egy jó kamerára, néhány fényre és derítőre, jó utómunkára, jó effektezésre, jó vágásra és nem utolsó sorban egy jó utószinkronra. Ez utóbbinak több módszere van, de nem mindegyik megfelelő számunkra, vagy esetleg megfizethetetlen. De lássuk, hogy mi kell az utószinkronhoz!

Megfelelő technikaNagyon fontos a megfelelő minőségű technika. A nagy stúdiókban több millió forint értékű keverő konzolokat, akár 10 millió forint értékű mikrofonokat, minimális utócsengésű szobákat (másnéven süketszobákat), nagyon drága kábeleket és igen jó minőségű stúdió monitorokat (hangfalakat) használnak. Nekünk ezekre nincs lehetőségünk, mivel vagy nagyon nehéz, vagy lehetetlen ezeket beszerezni, vagy nagyon drágák. Mi egy olcsó megoldást választunk.

Kezdjük a legnehezebb kérdéssel: milyen mikrofont is használjunk? Több választ hallhatunk, pl.: semmiképpen ne számítógép mikrofont! Ez igaz, de koránt sem teljes válasz. Azért ne használjunk ilyet, mert gyakori az offset eltolódás (a hang szimetriatengelyétől eltolódik a jel), pocsék a frekvencia átvitel (többnyire az alacsony és a magas frekvenciákat kisebb jellel veszi), rengeteg zajt képesek összeszedni és egyéb más kedvezőtlen indok. Inkább használjunk marok mikrofonokat! Ezek közül is leginkább a kondenzátorosat, szóval ne a dinamikusat, mert azok elérhető áron nem megfelelő minőségűek. Ajánlott 15000 Ft feletti árban gondolkodni! A csatlakozásuk mindenképpen XLR legyen (jellegzetes, hogy a kábele egyik végén három lyuk van, a másik végén meg három csatlakozó láb). Ha van pénzünk drágábbra, ne rádiósat vegyünk, több okból: lelopható a jele (bár ki tenne ilyet :) ), ha nagy a zaj, egy zajzár nevű kiegészítés hirtelen lecsavarja a hangerőt, így egy pillanatig semmi nem hallatszódik (mintha csuklana a beszélő) és rengeteg más be tud zavarni, bár ez nagyon ritka. Én személy szerint az AKG-t ajánlom, de természetesen lehet mást is választani, viszont lehetőleg a márkásabb termékeket keressük, mert azok a megbízhatóbbak!

Mindenképpen használjunk állványt, lehetőleg ne asztalit (Proel RSM-180 6500Ft), de figyeljünk a választásnál, hogy legyen benne statikus kisülés elleni védelem, mert ha nincs, ropoghat a hang!Mivel jó minőségű, XLR csatlakozású mikrofont használunk, mindenképpen legyen keverőnk! Ha sok pénzünk is van, akkor se digitálisat vegyünk, mert igaz, hogy rengeteg effektet tartalmaz, de felesleges, ráadásul még nagyon gyerekcipőben jár a digitális hangtechnika. Inkább vegyük a jó öreg analóg keverőket. Nem kell nagyon nagy, elég ha három csatornája van (mini keverők). A lényeg, hogy legyen szimetrikus (XLR) bemenete, legyen érzékenységi szabályzója (gain), legyen panoráma potméter (pan, ha esetleg nem lenne egyenletes a mikrofon L/R kimeneti jele), legyen fantomtápja (+48V), legyen felvétel kimenet (tape out ami két RCA legyen) és egy fejhalgató kimenete! Ez utóbbi nem baj ha jack, úgy sincs másmilyen. Figyeljünk a jel/zaj arányra, amely annál jobb, minél alacsonyabb. Ezeknek a feltételeknek megfelel a Behringer UB802 (19000Ft).

Ami valószínűleg mindenkinek van, az a számítógép. Célszerű két számítógépet használni (vagy egy számítógépet és egy TV-t), mert az egyiken megy a felvétel, a másikon a film lejátszása a színésznek. Ez nagyon jó, mivel nem kell CD felvevőt venni (ami alsó hangon 250000Ft). De egy alap hangkártya bemeneti zaja, fázisfordítása, frekvenciaátvitele, offsete kedvezőtlen. Kell egy kis beruházás. Nem kell hangkártyát vásárolni, mert hála az USB-nek, olcsóbban is megoldható a dolog. Vannak olyan külső hangkártyák, amelyeket négy darab (2 pár) RCA csatlakozóval láttak el. Egy pár a bemenet, egy pár a kimenet. Már üzembe helyezéskor ezt többnyire felismeri a Windows XP és a programok is autómatikusan ezt fogják használni (kivéve az Audition). Ezen bevinni a hangot sokkal jobb, mint mondjuk a jack bemeneten. Az ajánlott termék az Edirol AudioCapture UA-1A (21000-28000 Ft).

A számítógépes felvétel az internet segítségével igen könnyen megoldható, ugyanis rengeteg ingyenes program található. De a keverés és a mastering miatt komolyabb programok az ajánlottak (Audition, WaveLab).

A felvételhez ajánlott egy olyan szobát keresni, ahol nagyon minimális a visszhang! Nagyon nehéz kiszedni a felesleges utócsengést!

Előkészületek a felvételhez


Kössük össze helyesen az audio eszközöket! Először is rendezzük be a szobát! Keressük meg azt a helyet, ahol a legkevésbé visszhangzik a szoba. Ha van lehetőség, használjunk nehéz függönyöket, amivel be kerítjük a pácienst! A TV-t, vagy a lejátszó számítógép monitorját tegyük a szereplőnk elé! Egy fejhallgatót tegyünk a fejére, melynek csavarjuk le lehetőleg a magas frekvenciáját teljesen, az alacsonyat meg egy picit (mert a magas hang kiszűrődik és hallja a mikrofon). Így fogja hallani az illető, hogy mikor kell megszólalnia, feltéve hogy a környezeti hangokat meghagytuk (ezek miatt célszerű is). Helyezzük el a mikrofonállványt, és tegyük bele a mikrofont. Majd állítsuk be megfelelően! Kössük össze a kikapcsolt állapotban lévő keverővel. A keverő felvételi kimenetét kössük össze a számítógéppel, lehetőségeinktől függően. A fejhallgatónkat csatlakoztasuk a fejhalgató kimenetre, de még ne vegyük fel a hangerőt, míg ki van kapcsolva a keverő! Szóval kapcsoljuk be! Utánna csavarjuk fel a fejhallgató potméterét, majd a master és a mikrofonét toljuk fel! Állítsunk be egy olyan értéket az érzékenységhez, ami a legtökéletesebb (ezt célszrű jó hallásúaknak végezni, de kitapasztalni nehéz a megfelelőt). Majd a mikrofon toló potméterét állítsuk be a számítógép felvételi kijelzőjéhez képest, ugyanis a master tolópoti nem hat ki semmit a felvételre (az csak kihangosításnál kell)! Teszteljük le a mikrofont! SEMMIKÉPPEN NE ÜTÖGESSÜK! Kimozdulhat a kondenzátor! Helyette beszéljünk bele!Ezek után már csak a film lejátszása és a beszéd felvétele van hátra.

A cikk következő részében a felvétel módját, lehetőségeit fogjuk megismerni.

Jó munkát!


Sphereman Studio


vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript