hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Így ne csináljunk filmet!

Így ne csináljunk filmet!
Az Utolsó Túsz című film elkészítéséből származó tapasztalataim
Az Utolsó Túsz című film elkészítése életre szóló tapasztalatokkal szolgált. Mondhatni, már ezért megérte elkészíteni ezt a filmet.

Évekig csináltunk 1-2 perces jelenetecskéket, melyek semmilyen történettel, mondanivalóval nem szolgáltak. Céljuk a felvétel és utómunka egyes fázisainak megtanulását, trükkök, szakmai fortélyok kikísérletezését, tökéletesítését szolgálták. Egy idő után igény mutatkozott egy komplett film elkészítésére. Azt tudtuk, hogy nem egyszerű feladat előtt állunk. Habár az évek során nagyon sok mindent megtapasztaltunk, rengeteg dolog meglepetést okozott.

1. rész - Történet, forgatókönyv, papírmunkák


Egy szép napon, hajvágás közben, eszembe jutott, mi lenne, ha valakik abból élnének, hogy embereket rabolnak el? Rendes kis "cég"-ük lenne, ahol áruként kezelik a nem éppen kedves, gazdag, elkényeztetett családtagokat. Az ötlet rém abszurd, de pont ezért, sok érdekes adalékot lehet hozzá kitalálni. Hasonlóan abszurd, blőd alaptörténetekkel szokott operálni a Pixar. (Hihetetlen család, Toy Story, Nemo) Mind észveszelytően ostoba és valószerűtlen helyzetet vesznek alapul. Hát ez az ötlet is megfelelően ostobának tűnt. :) Leültem a notepadhoz és 3-4 óra alatt megvolt az egész. A történet magát írta, semmin nem gondolkodtam, csak írtam. Rengeteg helyesírási hibával, magyartalan mondatokkal. A lényeg az volt, hogy meg legyen. :) A végén átolvastam, kijavítgattam, a logikátlan dolgokat megindokoltam pár mondattal, vagy megerősítettem azzal, hogy beszéltek róla a szereplők és ettől természetessé vált. - na ja egy ilyen világban, mi nem természetes. :) Ezután szétküldtem a cimboráknak, akik azt írták vissza, hogy "ez vicces", "ez röhöccséges!", "érdekes", "ez kafa!". Ennyi elég is volt visszaigazolásnak. Úgy döntöttem, ez lesz az első filmünk. :) Az írás alatt kínosan ügyeltem arra, hogy a film a lehető legkevesebb - lehetőleg nulla darab - trükköt és pénzbe kerülő kelléket, helyszínt igényelje. Ezen a téren nagyon elégedett is voltam. :) Aztán itt kellett volna csinálni két nagyon fontos dolgot, amit nem tettem meg, mert eszembe sem jutott, hogy nekem esetleg ilyet is kellene csinálni. :) Storyboard, Beállítás script. - Na ezek meg mik már megint?! :)

Terveim szerint igényes képi világot szerettem volna a filmhez, ami esztétikusan mutatja a dolgokat és szorosan igazodik a cselekményhez. Nem pedig leállítani a kamerát és nagytotálban felvenni egy-egy jelenetet, mint a lakodalmakban szokás. Ez már az 1950-es évektől is gagyi és csak a Columbo-ban alkalmazzák a rém hosszú jelenetek minél előbbi kipipálása érdekében. Természetesen Columbo-nak jól állnak a totálok, hisz az agymunka és a szellemi aktivitás húzza a film szekerét. Teljesen rendben van. Az Utolsó Túsz viszont nem egy olyan történet, ami elbírna egy elnagyolt képi világot. Mondhatni nem egy "okos" történet. Nem beszélve arról, hogy sok olyan tartalmú szöveg van a sztoriban, ami igényli a közeli beállításokkal való kiemelést, hangsúlyozást. Ezt tudtam, de úgy gondoltam, majd a helyszínen, hisz eddig is úgy volt...

folytatás az SDP oldalán... (kattide!)vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript