hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Interlace, váltottsoros képmegjelenítés

Interlace, váltottsoros képmegjelenítés
Mozifilm, vagy szappanopera? 25 kép, vagy 50 félkép egy másodperc alatt?
Csíkos körvonalú, rángatózó gyerekek a hétvégi focimeccs felvételén. Töredezett Nagymama a családi videón. Csúnya élek és szálkás kontúrral rendelkező tárgyak, személyek a televízióban. Mindez a mi DVD-nkről megy! Mi történhetett?

Váltottsoros képmegjelenítés.

A TV-t valamiért úgy találták ki, hogy egy képkockát a következő képpen rajzoljon ki: először a páratlan sorokat, (1,3,5,7,9,11...stb) utánna a páros sorokat. (2,4,6,8,10...stb) Miután ezzel végzett, azt mondjuk, hogy egy frame (képkocka) kirajzolása megtörtént. Ebből egy másodperc alatt 25 darabot rajzol ki, vagyis 50 darab "félképet".
Ezek a félképek az ábrán is látható "fésűs" elrendezésben helyezkednek el, egymás "között". :) A kamerák is 50 félképet rögzítenek (már amikor, ebbe most ne menjünk bele) Ezért amikor capture után kimentünk egy frame-et, a következő képen látható - egyébként nagyon gusztustalan - eredményt kapjuk.Itt az látható, amint egy ripityára vert fiatalember éppen leesik a fűbe. (Utolsó Túsz) Látható, hogy a mozgás olyan rettenetesen gyors volt, hogy a kamera a két félkép között is (1/50 másodperc) jól látható elmozdulást rögzített. Ha egy VHS magnón nézzük a filmet és pont ennél a kockánál nyomunk pause-t, akkor az itt látható rángatózós képet kapjuk. (A valóságban gyorsabban rángatózik, csak ez a gif megjelenítő elég kényelmes szerzet.)A rángatózás azt mutatja, hogy a felváltva rajzolt páratlan és páros sorok között is van különbség. A rángatózás ellenére azonban ez EGY kép, nem pedig kettő! Valahol ez egy fantasztikus dolog, hisz ha belegondolunk, akkor gyakorlatilag egy képkockában "tároljuk" magát a mozgást is. ("mértékét" és irányát - gusztustalan okoskodó emberek "aszondanák", hogy "a mozgás vektorát".) (gyanítom, hogy ez a TV dolog magyar találmány, mert túl nagyszerű ahhoz, hogy gazdag nyugati elmék szüleménye legyen. :))

Szóval akkor most már tudjuk, hogy miért van ez a rángatózás dolog. Ebből az is következik, hogy ha egy képkockát ilyen váltottsoros állapotában átméretezünk - mondjuk lekicsinyítünk - akkor az itt látható "csíkos" eredményt kapjuk.


Sokaknak ismerős lehet ez a bosszantó kép.

Interlace - Progressive.

Ennek a kiküszöbölésére született a "deinterlace" néven elhíresült eljárás, ami a váltottsoros képkockából okos kis algoritmus segítségével "nemváltottsoros", vagyis "progressive" képet varázsol. Vigyázzunk! A deinterlace sok féle módon készülhet...

folytatás az SDP oldalán... (katt ide!)vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


119. -=Vector/SDP=- hozzáfűzése 2010-02-18 17:02:23


Ahogy az ember oregszik, egyre gyorsabban peregnek az evek. Egy huszonevesnek aszondom, hogy 3 ev egy film, akkor kirohog. Most meg ugy vagyok vele, hogy nem is tervezek 1,5 - 2 evnel rovidebbre semmit, amit komolyan gondolok. Sajna ebben benne van az is, hogy nem foallasban keszul. Aztan mire elkeszul az X-edik film, addigra az ember mar csak mosolyog a fiatal speedy-ken.
régi fájl


118. Oldman - Zárt ajtó hozzáfűzése 2010-02-15 21:20:19


A mostani (8 perces) filmem) ötödik éve zerveztem, mire az első felvételig eljutottunk! Az amatör kategóriában idővel lehet helyettesíteni a pénzt!
régi fájl


117. -=Vector/SDP=- hozzáfűzése 2010-02-14 09:43:50


Köszönjük szépen, bár most már jó lenne filmeket is csinálni megint. Az uccsó épp 2 éve fexik szerteszét állapotban. Örülünk, hogy sok a dolgunk, de már tényleg jó lenne megint... :S
régi fájl


116. Oldman - Zárt ajtó hozzáfűzése 2010-02-14 08:21:35


-=Vector/SDP=-
Grat az oldalhoz, nagyon ott van a szeren,... meg így a munkkásságotokat elnézve nagyon pöpec csapatot hoztatok össze!
Maxi respekt!!!!
régi fájl


115. -=Vector/SDP=- hozzáfűzése 2010-02-14 02:28:14


Meghekkeltük az új SDP oldalt: az összes régi cikk linkje kifogástalanul működik!
régi fájl


114. RCS hozzáfűzése 2009-12-10 14:13:32


Ezt tudnám ajánlani esetleg helyette: [Link]
régi fájl


113. Halivud Estevez hozzáfűzése 2009-12-09 17:19:06


Sajnos megszűnt ez a cikk odaát. Kéne, másik, újabb, jobb.
régi fájl


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript