hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

DVD készités - DVD formátum

DVD készités - DVD formátum
A DVD készités lépései meglévö filmanyagunkból
Ha filmünket elkészitettük, manapság igényünk lehet arra, hogy a filmet ne szalagon, hanem kényelmes, korszerü lemezen tároljuk és mint a nagyok, DVD-re irjuk.

Milyen lépései vannak a DVD Authoring-nak?

A videó és audió anyagot DVD kompatibilis formátumra kell alakítani.

A DVD-re MPEG-2 IBP (15 képes) GOP struktúrájú MP@ML (Main Profile at Main Level) formátumú videó anyagnak kell kerülnie. A elso látásra ijeszto meghatározás azonban nem is olyan bonyolult. A MP@ML a szín mintavételezését (4:2:0) és a felbontását (720*576) határozza meg a videó anyagnak, amelyet MPEG-2 formátumban tömörítnek, méghozzá úgy, hogy csak minden 15. képkockát tárolják el teljes egészében, a köztes kockákból csak az elozo, vagy a következo kocka közötti különbséget tárolják. Az anyag mérete így jó minoség esetén is kicsi marad.

A hang lehet tömörítetlen sztereó, de akár Dolby Digital, vagy DTS formátumú is, attól függoen, hogy melyiket tudja használni a rendszer.

Egyszeru esetben az anyagunkat egy enkóder kártyára küldjük, amely a kívánt formátumban leteszi azt a háttértárra. Jöhet természetesen az anyag egy non-lineáris utómunka berendezésrol is, amely kategóriájától függoen valós idoben, vagy hosszas számolás eredményeként hozza létre a kívánt formátumot.

A következo lépéshez szükséges egy DVD Authoring szoftver.
(Ulead DVD Factory például)
Ezzel készíthetjük el a DVD menürendszerét, kioszthatjuk a hangsávokat, beilleszthetjük a feliratokat, stb. Ezek közül a legegyszerubben teljesen lekorlátozottak, de fillérekért megvehetok, vagy egy csomag részeként megszerezhetok, míg a mindent nyújtó profi rendszerek sok tízmillióért szerezhetok csak meg. Ezek a szoftverek az Authoring végén létrehozzák azt az adathalmazt, ami a DVD-re kerül. FONTOS! A videó DVD nem attól az, hogy DVD lemezre van írva. A videó DVD formátumú anyagot bármilyen hordozón tárolhatjuk (winchester, CD, DVD-RAM, stb.). Asztali player-ben azonban csak akkor tudjuk lejátszani, ha DVD lemezre írjuk. A többi csak számítógéppel használható.

Az utolsó lépés a DVD lemez írása.

Ehhez ma már nagyon kedvezo árú írók is kaphatók, melyeket általában az Authoring szoftver vezérel.--------------------------------------------------------------------------------
Forrás és még több info:http://w3.studiotech.hu/studiotech/hu/video/dvd.htmvissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript