hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Bluebox stúdió otthon I.

Bluebox stúdió otthon I.
Sokan kérdezték ímélben, hogy hogyan és miből készítsenek otthon bluboxot. Legtöbben azért kerestek meg, mert a megvilágítási problémákat szerették volna lekűzdeni. Miért is kell otthonra bluebox cucc? Végül is nem kell, de ha tudod használni, akkor sok bajtól és veszedelemtől megóvhatod magad. Klasszikus Blueboxot az RTL Klub, TV2 és más csatornákon láthatunk. Szerencsére amiről itt szertnék beszélni, az nem az. Legalábbis nem abban a formában.

Mire is jó ez az egész?

Arra, hogy ha valakit körbe kell vágni és a hátteret kicserélni mögötte, akkor ne kézzel kelljen minden kockát kivagdosni. Egy okos kis algoritmus megvizsgálja a képet, és ahol kék pontot talál, azt kicseréli a háttér megfelelő pontjaira. Ezt az időjárás jelentésben nagyszerűen prezentálják minden nap többször is. Mától nevezzük ezt az egyszerűbb - már-már gagyinak számító eljárást - 2D blueboxnak. Ennél a "trükk"-nél az a nagy probléma, hogy a háttér és az előtér két rétege köszönőviszonyban sincs egymással, így ha egy otthoni reflektoros megvilágítással készített blubox felvétel mögé napsütötte hátteret rakunk, bizony még a nagymama is fel fog kacagni a végeredmény láttán. Mindezen túl a 2D-s blueboxnál nincsenek "áthidaló" pixelek. Vagyis amelyik képpont egy picit kék, az nem picit, hanem teljesen átlátszó lesz. Így a szereplők körvonala olyan éles lesz, hogy kenyeret lehetne velük szeletelni. - ez csúnya. :)

3D-s bluebox
No akkor most jöjjön az, amiért érdemes otthon blueboxot csinálni. :)

A felvételt ugyanolyan gondosan és körültekintően kell végezni, mint a 2D esetében, hiszen a lyukasztási eljárás majd hogy nem ugyanaz. A "kompozitálás" - aki ezt a szót használja, ...! :) ...szóval a rétegek egymásra helyezése már más módon történik, sokkal precízebben, fényévekkel jobb végeredményt produkálva. 3D-s modellező program recommended! :) Legtöbbször egy fekete-fehér maszkot kell nyernünk a lyukasztandó képeinkről. Ezt a premier csikkzsebből kidobja nekünk, ha megmagyarázzuk neki, hogy mit is szeretnénk. (video - transparency - bluebox: "mask only")
Ezek után minden egyszerűen megy, hiszen már csak egy lapra kell feszíteni a háttér képeit, egy másikra a szereplők képeit és azzal kész is vagyunk. Mi lesz jobb a 3D alkalmazásával?
Csupán csak ez a pár alapvető dolog: körvonalak, fények, lesznek árnyékok, sőt még lehetnek benne kameramozgások is! (utólag persze) Tovább nem beszélek erről, mert a részletek előtt fontosabb dolgok is vannak, például maga a bluebox stúdió felépítése, satöbbi.

Világítás, felépítés és a többiek...

Ezt a fejezetet egy rajzzal gyorsan le is tudjuk, amelyen a saját kis szánalmas blueboxomat mutatom be. Mivel a hely szűke miatt képtelenség lefényképezni szegénykét, így egy 3D-s modellt láthatunk most róla:


Fontos dolog, hogy a kéket és a szereplőt külön fényforrások világítsák meg, mert a kéket minden esetben full-ra látni kell, de a szereplőt nem biztos! (pl.: sötét pince lesz a háttér, stb.) Idealizált elképzelésem volt régen, hogy a szereplők fényeit kis potikkal tudjam szabályozni. Nagyon okos gondolat, csak drága. Egy fényerőszabályozós kapcsoló többezer csokitallérba kerül. :( Így maradt a pauszpapír, meg a fotoncsapda :), amit egyszerű sötétített üveggel meg lehet oldani. Minden fényforrás egyfajta tipusú legyen!!! Vagyis ha halogén lámpánk van, akkor ezekhez szintén halogén lámpát vásároljunk, lehetőleg ugyanolyan teljesítményűt! Ez azért fontos, mert a fény színe más lesz egy olvasólámpánál és más egy 2000 Wattos higanygőz lámpánál. Ha egyfajta fényhőmérsékletet kap a kép, azt még photoshoppal ki lehet korrigálni. Hisz van color balance, HUE/Saturation és a többi kedves barátunk. Viszont ha foltokban sárga a kép, mert itt-ott gyengébb a lámpa, vagy éppen nem azonos tipusú a többivel, akkor azt már megette a rézcsizmás cinke, mert abból már az életben nem lesz normális kép.

Hát ennyit így hirtelen. Több nem jut eszembe. Ha valamit kihagytam volna, vagy érdekel valakit a téma, az írjon a systron@amiga.hu-ra, vagy kukkantsa meg - ezzel a technikával készült - ócska kis filmecskéinket a systron.film.hu-n! :)

Vector / SDP.


vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript