hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel

Több napos forgatás külső helyszínen!

Több napos forgatás külső helyszínen!
Bírnád aksival?!
Egy nagy ellenség mindíg ott ólálkodik a forgatások körül, egy olyan súlyos "figura", aki képes befolyásolni az egész forgatás leszervezését, központi mumusként, zsarnoki önkénnyel húzza át az elsőre pofon egyszerűnek tűnő forgatási napokat. Ő az Áramellátás.


Néha előfordul, hogy egy filmet szinte teljes egészében külső helyszínen kell leforgatnunk. Az ilyen forgatások sok szempontból hálás feladatnak minősülnek, hiszen - többek között - nem kell külön megvilágításról gondoskodnunk, mert már évmilliárdok óta süt a nap. Éjszakai jelenetek megoldását ésszerűbb hajnalban/nappal/szürkületben rögzíteni, majd a post-processing-re bízni, hisz ezáltal a kép nem lesz rizsás, torzult színekben "gazdag". (természetesen amatőr filmről beszélünk.)

Egy nagy ellenség azonban még mindíg ott ólálkodik a forgatások körül, egy olyan súlyos "figura", aki képes befolyásolni az egész forgatás leszervezését, központi mumusként, zsarnoki önkénnyel húzza át az elsőre pofon egyszerűnek tűnő forgatási napokat. Ő az Áramellátás.

A kamera gyártó cégek nem sok gondot fordítanak erre a problémára, hisz termékeik nem kifejezetten film készítésre, vagy kispénzű felhasználók kiszolgálására készültek. Ők maximum amit ajánlani tudnak az a kamerákhoz külön megvásárolható litium akkumulátor, amellyel maximum pár órás készenléti (!) állapotot tudnak biztosítani. Ezek ára - hozzávetőlegesen - 15-20 ezer forint körül van. A fél profi/profi kamerák akkumulátorai - például egy Canon XL1-esé - elérheti a 60-70 ezer forintot, de még akár a több százezres nagyságrendet is, mindamellett, hogy ezeknek az akkumulátoroknak a teljesítménye is csak pár órás forgatásra elegendő.

Akkor most mi lesz?! Nem forgathatunk filmet a pusztában, csak ha bérelünk egy áramfejlesztő masinát?!

Egyfajta megoldásnak ez is megteszi, de gondoljunk bele, hogy nem olcsó egy ilyen szerkentyűt kibérelni, továbbá némi hozzáértés sem árt a használatához. Mindezek mellett iszonyú nehéz cuccról van szó, a beállítások felvételekor útban lehet, hacsak nem alkalmazunk többszáz méteres hosszabbító kábelt, mert így a legközelebbi hegy, vagy bokor mögé elrejthetjük. (elásni nem érdemes, mert ha kifogy a benzin, akkor...!) Persze ott fog pöfögni egész nap, ami megint csak nem tesz jót a szellemi kapacitásnak. Plusz ugye a hosszú kábelek benne lehetnek a képben, amit - mint tudjuk - csak a vágásnál fogunk észrevenni és kiszaggatjuk a hajunkat jól. :)

Két féle akkumulátor van a piacon, melyek alkalmasak lehetnek céljaink eléréséhez:
Zselés aksi, illetve a kismotorokban/autókban is használt savas akkumulátorok.

Zselés aksi:

- zárt,
- kis méretű,
- aránylag könnyű,

Kapható 6 voltos, 12 voltos, több féle kapacitásban: 6, 8, 12, 14 ... 20Ah-ás, meg még nagyon sok féle.

Fogalmak, jelölések:

A= Amper. Ez az áramerősség, amivel terheljük az aksit.
h= óra. :) Egyértelmű.
Ah= Azt jelenti, hogy ha 1 amperrel terheljük az aksit, akkor az hány óráig bírja idegekkel. Tehát: ha a kameránkra az van írva, hogy 1Amper az áramfelvétele, akkor egy 8 "amperórás" akkumulátor 8 órán keresztül fogja őt működtetni. Ha a kamerára az van írva, hogy 2 Amper, akkor azt csak 4 óráig fogja tudni üzemeltetni ugyanez az aksi és így tovább. A kamerákról azt kell még tudni, hogy nem egy nagy áramigényű masinák, általában 700-900mA-t vesznek fel, ez ugye 0,7-0,9 ampert jelent. Tehát egy 14Ah-ás akkumulátorral, akár 20-22 óráig is filmezgethetünk.

A zselés aksi hátrányai:

- "drága", nem sokkal drágább, mint a savas
- csepptöltéssel kell tölteni, vagyis "lassan-óvatosan", ezálltal tovább kell tölteni, mint a savasokat. (36-48 óra)
- rendszeresen használni kell. Vagyis ha eltesszük 3-4 hónapokra, amikor nem forgatunk, akkor olyan lepukkant állapotba kerül, mint a telefon akkumulátorok több éves nyüstölés után. Nem ad már le annyi feszültséget és az üzemórái száma is drasztikusan leromlik. Ilyenkor fel lehet őt éleszteni, úgynevezett formázással: teljesen ki kell sütni, majd feltölteni, mindezt 3-szor - 4-szer! (idegmunka :))

Savas aksi:

- macerás beüzemelni, mert akárcsak az autókban, savval fel kell tölteni, ellenőrizni kell rendszeresen a sav szintet. Ha kevés, akkor ioncserélt, vagy desztillált vízzel pótolni kell a hiányt,
- nehezebb mint a zselés,
- a sav miatt szigetelni kell (széles, átlátszó cellux) és csak (!) függölegesen illik tartani, ezért egy kényelmes hátizsák recommended!

Mind ezek mellett:
- rendszeres használatot nem igényel, mint a zselés, feltöltött állapotban elrakhatjuk akár évekig is, amikor lekapjuk a polcról, teljes erőből nyomja a naftát. :)
- 8-10 óra alatt (egy éjszaka :)) fullra feltöltődik. Így az egymást követő forgatási napokon is simán használható.
- olcsó.
- ebből a fajtából is van 6/12 voltos; 14, 16 Ah-ás, de ha az autóhoz vesz az ember egy aksit, ami 44Ah-ás, azzal - igaz, hogy megszakad, sérvet kap - de 2 hétre is elmehet a Dakarra forgatni! :)

Savas aksiból a 14 Ah-ás egyedek (ilyet használunk mi is, mert kicsi és könnyű) egy handycam-et akár 20-22 óráig is elbírnak, mindenféle kedvtelésből végrahajtott zoomolgatások, auto focus és kihajtott LCD mellett! Ez ugyebár 2,5 forgatási napnak felel meg. Készenléti állapotban pedig akár 30 órát is kibír.
(Csak azért írom ezt a készenléti időt, mert a kamerás cégek is készenléti időt írnak az aksihoz. Ez ugye nem más, mint a bekapcsolt kamera magárahagyva, kazetta nélkül, becsukott LCD-vel, lencsevédővel az arcában. (közröhely!))

Ezek az aksik jelentik a megoldást a problémára.

Azonban:

A jófej tervező mérnökök úgy alkották meg a kamerákat, hogy nehogy 6, illetve 12 voltról üzemeljenek, hanem frankón 6,4V; 7,4V; 8,312545685...V satöbbi. (Ez azért van így, mert a kutyának sem kellett a 18 ezer forintért a litiumos aksi, ami csak 50 percet bírt, mert megvette 12 ezerért a zseléset, aztán éjjel nappal kamerázott boldog-boldogtalan.)

Tehát a helyzet az, hogy hiába vásárolunk 12 voltos, vagy 6 voltos akkumulátort, egy az egyben nem tudjuk használni. Erre a problémára a feszültség átalakító nyújtja a megoldást. A 6V-ból nem lehet 6,4-et, vagy 7,4-et csinálni, de a 12V-ból már egyszerűen. Kapcsolási rajzot szándékosan nem teszek közzé, mert szeretném elkerülni, hogy a lelekes felhasználók mindenféle villamosszékes kínzásnak vessék alá a kameráikat, amitől esetleg elpusztul a jószág. Azt viszont megtehetjük, hogy egy hozzá értő szakembert megkérdezünk és az el fogja mondani, hogy egy feszültség stabilizáló IC és pár darab egyéb elektronikai alkatrész - összesen párszáz forint - megfelelő kapcsolássá összeállítva ellátja ezt a feladatot. Mindezen túl, a kocsi aksiját is használhatjuk erre a célra és akkor nem kell cipelni, tölteni, satöbbi. (szivargyújtó)

Végül egy kis számolgatás következik, de csak sacc/kábé, ezeknek a számoknak inkább nézz utánna aktuális netes árlistákban!

Akkumulátorok:

Zselés, 12V, 7Ah. - 5000,- HUF
Savas, 12V, 14Ah. - 7000,- HUF

Akkumulátor töltő:

Teljesen autómata, 6v-os illetve 12v-os aksihoz is jó, szuperpuccos, igényes, profi: 7200,- HUF (van sokkal olcsóbb is!)

Feszültség átalakító:

Munkadíjjal, alkatrészekkel cakk-pakk: 4-5000,- HUF, de akkor már túlfizettük a pasasunkat, ami nem baj, hisz méregdrága kameránkat kell biztonságosan ellátnia ennek az elektronikának, tehát valamilyen szinten felelősségget kell vállalnia a szakemberünknek!

Összesen, jó sok ráhagyással:

Zselés aksival (7Ah): ~17.000,- HUF
Savas aksival (14Ah): ~19.000,- HUF

Kb.: ennyi pénzből oldható meg a problem és így tetszőleges számú forgatási napot tervezhetünk külső helyszínre, akár egymást követő napokon is. (savas akku.-val.) Továbbá ez egyszeri befektetés, ezeken kívül soha többé, semmilyen költségünk nem lesz, hacsak nem, újabb aksit szeretnénk, mert a régit már lelaktuk. :)

Vector / SDP.


vissza  


HozzászólásokMit szólsz hozzá? Kiegészítenéd valamivel? Gondolatod támadt?

Hiba, elírás esetén inkább üzenj a szerkesztőségnek.

Ha bejelentkezel, te is hozzászólhatsz!


******

Hozzászólások

# További témák

Egyéb megjegyzésekhirdetés

Hirdetések

# További hirdetések
# Add fel most a hirdetésedetSDP-SME


PannonScript