hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel
régi fájl

Hozzászólsz a témához

Neved: ismeretlen
Felhasználónév:
Jelszó:
Hozzászólásod:
Pofák:
Link leírása:
Link (http://):
...


A téma: groteszk film

<< Frissebb Régebbi >>

15150. Byron Davis  2006-03-31 20:13:52


bocsi... Az Élet Értelmében nem Bankárfilm volt az elején.... - hanem egy biztosítótársaságról szoló filmecske - de remélem azért rájöttetek...

Válaszolok<-   

15125. Byron Davis  2006-03-31 08:31:21


Szerintem a "groteszk" néha nagyon is keveredik az abszurddal, a morbiddal, a szürrealizmussal... és ez nem baj! Sőt!
Szerény véleményem szerint azonban hiba a filmeket így beskatulyázni. Egy film lehet jó, meg rossz - számomra ez a két kategória létezik. - Ha azt mondanák, hogy grotesz filmet kell csinálnom - akkor nem biztos, hogy belemennék, mert én se tudom, hogy aki mondja, annak mit jelent a groteszk.
(abszurd film esetében már más lenne a tészta... ) Abban otthon vagyok)

szerintem ha groteszk filmeket keresünk, akkor elég csak Terry Gilliam filmjeire gondolni a post python korszakból. Főként a 12 Majom-ra, vagy a Brazil-ra gondolok. De az Élet értelme c. film "kísérőfilmje, a "Bankárfilm" szintén egy jó példa a groteszkre.
Gilliam filmjeiben az örűlet- és a normálisság, a mese és a valóság keveredik. De sohasem tudhatod, hogy aki normálisnak tűnik, arról a végén nem derül -e ki, hogy valójában őrült...

Vagy Jenuet-től Az elveszett gyerekek városa... - Képi megvalósításában szerintem mindenképpen van benne némi groteszk. Gondoljunk csak a Klónokra, vagy az eltorzított arcó törpeasszonyságra, A sziámi ikrek... vagy úgye az őrült zseni, aki gyerekeket raboltat el, azért, hogy megtanuljon szeretni...

ezen mesterek el tudják érni, hogy az irreális reálissá válik - s noha alapvetően nem mindig nevetséges a történet, vagy a szituáció, mégis mosolyogni kell...

Ha a mesélés módja tehet valamit groteszkké, akkor a filmeseknek nagyon könnyű dolguk van...
A Filmekben nemcsak a szavakkal, hanem képekkel, zenével is mesélhetünk hála az égnek...

Csak azt kell eldönteni, hogy mit akartok elérni: elgondolkodtatni? megnevettetni? hangulatot kelteni?
Mert ha nem gondoljátok át jól, akkor csak egy nagy darab katyvasz lesz és nem fog különbözni az elmúlt pár évtized magyar próbálkozásaitól...(ha jobban megnézed tele vagyunk ilyen nézhetetlen filmekkel, melyekben jó az alapötlet, de a kivitelezés a béka segge alatt...)

Remélem sikerül valami jót összehoznotok...

Válaszolok<-   

14604. Juhász Dávid  2006-03-16 00:15:43


Csatlakozom az előttem szólóhoz!!! Tényleg jó A plafon!

Ahogy olvastam az jutott eszembe, hogy a groteszknél a történet, mivel irreális, talán nem is olyan fontos, inkább maga a hangulata ragadja meg az embert. Persze ez így egy kicsit sarkított, mert ha a történet reális lenne, akkor már a hangulata se lenne az "igazi".
De úgy érzem, Vectornak bizonyos tekintetben igaza van, amikor azt mondja, hogy az elmesélés módjától lesz valami groteszk.

Ez nagyon jó, de még ötletem most sincs
Igaz nem is én vagyok a "foragtókönyvíró" -csak már ha elvállaltuk, meg kéne csinálni- ,de ő is 5 hónapja nem bírt összehozni egyetlen sort se, úgyhogy...

Válaszolok<-   

14595. Halivud Estevez, a filmestészta  2006-03-15 18:57:39


MilGra! nagyon jó az irományod!

Válaszolok<-   

14582. Juhász Dávid  2006-03-15 12:48:56


Estevez: ezt a komolyra vett abszurd dolgot nem igazán értem, ha egy kicsit bővebben kifejtenéd...

De Lilith mumusos példájához: ha vesszünk egy nagy, ronda, félelmetes szörnyet, akinek minden vágya, hogy megijessze a többieket, de csak marha nagy hülyeségeket csinál, és szerencsétlenkedik. Akkor ez lesz a groteszk?

Válaszolok<-   

14581. Lilith  2006-03-15 12:32:41


Egy meghatározás szerint a groteszk: szokatlan, furcsa. Olyan
jelenség vagy m&ucirc;vészeti alkotás, melyben a nevetséges és az
ijeszt&otilde; keveredik.
Vedd Shreket kicsit ijesztőbbre, de tartsd meg a mókás
oldalát is...
Írd át magyar közegbe, magyar meseszereplőkkel Shrek
helyett mumus, ami ijesztegetés közben azért mókás

Válaszolok<-   

14580. -=Vector/SDP=-  2006-03-15 12:16:20


Szerintem simán. Sőt! A legdurvább művek szerintem pont ilyenek. Persze ehhez színész is kell, meg szerintem szuperokos, tájékozott írástudó ember, aki kitalálja, megírja. Viszont lehet, hogy pont mivel alapvetően ellentmondásos műfaj, alapból röhöccséges lesz bármit csinálsz. (lásd: Galla ) Ki tudja.

Válaszolok<-   

14579. Halivud Estevez, a filmestészta  2006-03-15 11:59:05


nem lehet-e, hogy a komolyra vett abszurd az groteszk?

esetleg a szituáció abszurd, a figura, karakter, és ami vele történik az meg groszekt? lámlenge...

Válaszolok<-   

14578. -=Vector/SDP=-  2006-03-15 09:16:03


Hát szerintem találjatok ki valami eszméletlenül lehetetlen szituációt és valami benfentes hozzáértővel beszéljétek meg. Annyiból roppant egyszerű a dolgotok, hogy a világ legnagyobb hülyeségét kellene megfilmesíteni a cél érdekében. Asszem talán az elmesélés módja miatt lesz valami groteszk, vagy valami ilyesmit hallottam. Egyből eszembe jutott, hogy kedves mesehősök, mondjuk a kismalac egy mesebeli szép környezetben, ahogy a régi diafilmeken ábrázolják, szappant főzne az ártatlan őzikékből. Aztán az erdő népe felháborodik, hogy mostanában a szappan nem habzik eléggé. Konfliktus. A mosómedve pedig bosszút esküszik és szuperfegyverekkel leszámol az illegális szappangyárossal. Végletekig kiélezett, izgalmas, akciódús thriller.

Válaszolok<-   

14577. Krisz  2006-03-15 00:01:16


Szabó János metróvezető úr is groteszk. Meg Örkény egypercesei, a Tóthék, és Vector fenti beírása az ismeretlen nevű filmről :-)

Válaszolok<-   

14576. Juhász Dávid  2006-03-14 22:51:56


Hát úgy érzem, tényleg rengeteg kitartásra lesz szükségünk, ha meg akarjuk csinálni a filmet.
És örülünk, hogyha kitartást tudunk...

Azért kösz a biztatást Pöttömke

Válaszolok<-   

14575. Pöttömke  2006-03-14 22:19:03


Ezt a pályázatot anno én is láttam, de hozzátok hasonlóan én sem voltam tisztában a műfaji követelményekkel így más fába vágtam a fejszémet. Nektek viszont sok sikert és rengeteg kitartást kívánok. És sajnálom, hogy nem segíthettem.

Válaszolok<-   

14571. Juhász Dávid  2006-03-14 20:28:35


Az esztétikai definíciót mi is ismerjük, csak annak filmbeli vetületével nem vagyunk tisztában...
Az Utolsó túszt én is láttam már. Tényleg egy elég jól sikerült film. Én csak dícsérni tudom (ha mi is tudnánk ilyet!)
Azt a felállást valóban én is abszurdnak nevezném, de biztos hogy ez a groteszk is. Már csak azért, mert a google találatai között valahol olyasmit olvastam, hogy a groteszket nem szabad összekeverni az abszurddal.
De ha mégis ez a groteszk, akkor tök jó az ötleted :-)

Válaszolok<-   

14565. -=Vector/SDP=-  2006-03-14 20:03:36


Szerintem a google helyből kihajít egy pár oldalt, ahol ezt magyarázzák. Én még úgy tanultam irodalom órán, hogy a nagyon jó dolgok és a nagyon rossz dolgok egy személyiségben, egy groteszk figurát eredményeznek. (Gogol: "A köpönyeg", ésatöbbiek - orosz realizmus, meg amit szeretnél) Nem akarok filmekkel dobálózni, de például ha emberrablók, akik abból élnek, hogy embereket rabolnak, aztán a végére kiderül, hogy ezt a pénzt árva gyerekek megsegítésére adják, hát akkor az egy abszurd történet. Éppen nemrég láttam egy hasonlót, de a címére már nem emlékszem. Valami Utolsó Tűz, vagy Bűz?! ...mindegy, lényegtelen. Szóval a groteszk az ilyesmi. Javaslom megfilmesíteni egy napközis tanár sztoriját, aki él-hal a gyerekekért, másodállásban pedig hóhér. Tuti első díj.

Válaszolok<-   

14563. Juhász Dávid  2006-03-14 19:19:50


Az lenne a kérdésem, hogy milyen egy groteszk film?
Az a helyzet, hogy pár haverommal érdekel minket a filmezés, már csináltunk is egy-két amatőr próbálkozást. Aztán a suliban a médiatanár benevezett minket egy groteszkfilm versenyre. Na most vészesen közeleg a leadási határidő (1 hónap), és még sehol se vagyunk. Igazából nem tudjuk eldönteni, hogy milyen is egy groteszk film.
Bárminemű hozzászólást szívesen vennénk a kérdés megoldásában. Thx

Válaszolok<-   

<< Frissebb Régebbi >>