hirdetés

hirdetés
Bejelentkezés..

Legutóbb nézted


Kapcsolat az ördöggel
régi fájl

Hozzászólsz a témához

Neved: ismeretlen
Felhasználónév:
Jelszó:
Hozzászólásod:
Pofák:
Link leírása:
Link (http://):
...


A téma: Forgatókönyv kerestetik

<< Frissebb Régebbi >>

84539. Pákozdi Attila  2016-04-10 16:39:36


GMF!
Teljesen jól látod a dolgot... én is inkább a magam munkáiba fektetem az erőmet... ez így elég önzően hangzik tudom, de hozzá tartozik, hogy én az elmúlt 14 évben amióta végzett szakember vagyok másodállásban csinálgatom a munkáimat, s emellett 10 éve családapa is és családfenntartó is vagyok.
Többen vagyunk ezzel így legalább is akiket ismerek.
Mindenkinek így nekem is vannak ötleteim, rövid film terveim... van egy mit még a barátom írt 1996-ban és amíg a televíziós suliba jártam oda-vissza a vonaton készítgettem a storyboardot, tervezgettem a kameramozgásokat, plánokat... ami akkor elképzelhetetlen lett volna pl. egy a felhők közül induló jelenet azt már ma bárki le tudja forgatni, csak egy dron kell... pl.... no szóval ez a filmterv is pihen... vagy egy másik szójátékra épülő szkeccsem is van... ami csak 1 perc lenne... de momentán erre sincs időm normálisan megcsinálni, mert a főállásom, a családom és a hivatásom mellett már nincs sok időm.
Ez sajnos a mai hazai viszony. (De egyébként biztosan én csinálom rosszul, mert más megél a videózgatásból... ez van.) De én annak is örülök, hogy így meg tudom oldani a dolgaimat s ha tudom csinálom, gyűjtögetek, tervezgetek és ha lesz mit befektetni akkor megteszem.

Válaszolok<-   

84537. Baggio  2016-04-09 23:29:11


T. GMF
Kösz a korrekt reakciót,remélem egy nap majd megismerhetlek személyesen,talán lesz is közös munkánk,nem felejtelek el értesíteni,biztos lehetsz,kedvelem az intelligens embereket!

Válaszolok<-   

84530. GMF  2016-04-09 10:07:02


Baggio: Sajnos arra hiába várunk, hogy egy nap valaki ránk köszön és meglátja bennünk azt, amit mi szeretnénk, hogy lásson.

Ötletekkel nincs hol házalni. Amíg a filmalapnál le van korlátozva, hogy max 2 tucat ember kaphat a pénzből, addig nincs kinek eladni az ötletet. Ők nem fogják megvenni, mert minek. Bármilyen ötlettel előállhatnak, ők kapnak rá pénzt. Akkor meg minek osztozzanak veled, velem vagy bárkivel?

Sok rendezőnek, producernek van nyilvános elérhetősége. Én írtam soknak, 10-ből 9 nem válaszol vissza. Az az egy aki igen, ő is csak annyit ír általában summázva, hogy csináljam meg, ő nem fog az utamba állni.

Én azért regisztráltam be ide, mert abban bíztam az amatőr, fél profi filmesek között talán lesz aki együttműködne. De itt meg azért halott ez az elgondolás, mert mindenki a saját ötletét szeretné bemutatni, hiszen mindenki arról tartja úgy, hogy az a tuti.

Én nem féltem az ötleteimet (persze jó lenne belőle nekem is meggazdagodni, de) nem akarom őket magammal a sírba vinni. Én szívesen megosztom ezt olyan rendezővel, operatőrrel, aki hajlandó együtt működni a megvalósításban. Már annak is örülnék, ha a meglévő írásaimat egy hozzáértővel átbeszélhetném. Hozzáértő alatt pedig olyan filmeseket értek, aki csináltak már szép képi világú, látványos filmeket.

Nem egyszerű.

Külföldön működnek Talent Agency szervezetek, némelyik mögött nagy stúdiók állnak, mint Universal, Summit, stb. Ezek fogadnak anyagokat. Angolul persze.
Állítólag már Magyarországról is le lehet védetni Amerikában szerzői joggal nem csak kész művet, de ötletet, koncepciót is (persze pénzért).
De amit fontos tudni, hogy a szerzői jog csak a leírt művet védi, attól még az ötlet sajnos lopható, másolható - legfeljebb bejegyzett ötlet lemásolásáért lehet pereskedni az ötlettolvajjal - Amerikában a pereskedés úgyis nagy divat.

Egyébként idehaza írhatsz a filmalapnak. Adnak neked egy úgynevezett "Produceri könyvet". Ebben benne vannak a filmalapnál pályázat benyújtására jogosult cégek, személyek. Próbálj meg náluk pitch-elni. Nekem nem sikerült, de lehet neked fog.

És ha esetleg bejutnál egy producerhez, légyszi ne feledkezz meg rólam

Válaszolok<-   

84526. Baggio  2016-04-08 23:59:05Hm...
Régen szóltam hozzá a témához,de látom így vagy úgy pár embert hozzászólásra inspiráltam!
Kedves RCS,amikor a soraid olvastam első blikkre azt hittem simán elküldelek a bús pi...ba,de rájöttem a kritikád roppant mód építő és sok igazság van benne,de ismeretlenül ne ítélj meg te sem engem!
És csak egy apró kiegészítés,az "a fickó aki okosakat sugdos mások fülébe",igenis valós és fontos munka,úgy hívják kreatív tanácsadó és azért dolgozik,mert nem mindenkinek elég nagy a fantáziája hogy lássa az összképet,főleg nem olyan produkcióban amiről fingja sincs!
Az hogy itt senki nem látta,olvasta a munkáimat (próbálkozásaimat),annak az az egyszerű oka,hogy nem bízok senkiben,de nagyon az ötleteimben és ha lehet,(bár ez önző hozzáállás de kit érdekel),ne más gazdagodjon meg belőlük,hanem én!!
Nyilván még nem ismerem a módokat,mi védi az alkotót,ha ahogy itt sokan előszeretettel használt szóval élve házal az ötleteivel,ez tény.
De a sok lecseszés mellett valaki,mint redix vagy GMF és saturn akiknek a véleményére már így is (ismeretlenül is) adok,építő ötletekkel segíthetne inkább,hogy miképp lenne érdemes ezt jobban csinálni!
Kedves Kong Kinga (cuki),meglehet hogy egyetlen "sikeres" kamerás munkám az volt,amikor a visszafogottnak ép nem mondható baráti társaságom filmeztem le egy handycammel,nem jelenti azt hogy mindenben tehetségtelen szájhős lennék!
Ha figyelmesen elolvastad volna az írásaim,láthattad volna hogy én egyenes ember vagyok,nem ékeskedem mások tollával,leírtam hogy nem vagyok szakképzett,csak lelkes tele ötletekkel,amiket egy eszme csere alkalmával szívesen meg is beszélek bárkivel,egy bizonyos pontig!
Igen barátaim meglehet,hogy én most még csak álmodozom,de az álmodozók viszik előbbre a világot,mert vannak olyan büszkék és állhatatosak hogy az álmaikért harcoljanak a végsőkig,tök mindegy ha senki sem hisz bennük,én is ezt teszem!
Csak jó olyanokkal találkozni akik hasonló cipőben járnak,mint ÉN!
Amúgy,de tényleg nem cikiből neked Kinga,milyen eredményeid voltak eddig??
Mert gondolom te már rögzítettél a családi napoknál érdemesebb videókat is?!
Láthattam valahol a munkáidat?
Végül,bár mint mondtam redix sok szempontból jól látja a dolgokat egyben téved,épp hogy a Magyaroknak kell igényes filmeket csinálni,nekem ez a tervem,Magyaroknak,Magyaroktól,Magyarokról!!
Én főleg drámákban utazom,az ötleteim nagy része olyan filmekből ered mint a Good Will Hunting,az ikrek (ami csak részben vígjáték,de van mondanivalója is) vagy remény rabjai!
Az ötleteim nagy részében Magyar átlag embereket mutatok be szélsőséges helyzetekben,egy valós és egy lehetséges történet szálat egyszerre követve,mely így elgondolkodtató és nyitott,mert sosem végleges,több módon is végződhet!
Írtam sci-fit,történelmi filmet és 2 sorozatot!
Najó meg egy szerepjátékot,de azt csak szórakozásból!
A lényeg hogy egy nap valaki talán épp nem lesz a helyzet magaslatán,ötlet nélkül marad és rám köszön!
Mind fortuna kezében vagyunk!

Válaszolok<-   

84489. Johnny Doe  2016-04-03 19:51:12


Sziasztok!
A jövő hét folyamán fog megjelenni egy könyv, amit jómagam írtam. Ebből a könyvből szeretném ha esetleg film készülne. Én csak egy lelkes amatőr vagyok, akinek még csak egy kamerája sincs, de ötleteim-történeteim lennének. És érdekelne, hogyan is készül egy film. Elég sötét, komor sztoriról van egyébként szó, David Lynch (is) inspirálta, sok más film, könyv mellett.

Válaszolok<-   

84485. GMF  2016-04-02 21:07:45


Most olvastam egy cikket, hogy az Amazon Studiohoz bárki beküldhet forgatókönyvet vagy akár filmes ötletet is. A bárki alatt remélem nem csak az amerikaiakat értik Link! Amazon Studio

Válaszolok<-   

84482. GMF  2016-04-01 17:52:10


Profi forgatókönyvből sok van fent a neten. Az elkészült filmeket is hozzá lehet nézni és összehasonlítani, miből mi lett.

Engem inkább amatőr írások érdekelnének (nem ötletet keresek, abból nekem is van elég).
Mondjuk itt is már elkészült filmekhez. És akkor itt is meg van az összehasonlítás lehetősége és nincs gond azzal, hogy mi lesz az ötletemmel.

Amire igazán kíváncsi vagyok:
- használtok kamerapozíciót? Én ugyan nem scripteket írok, de a sztoriba szeretem bele írni, hogy ezt most így látom azt meg úgy.
- hogyan használják amatőrök a vágási effekteket? A celtx elég sokat felkínál.

És egy bónusz kérdés: amikor látod a szereplőt, aki nem beszél, de hangja mégis hallható, mert elmond pl egy történetet ami nem az adott jelenet szövege, azt hogy nevezik/jelölik?
A voice only az amikor nem látod, de hallod. Vagy ez is az csak másként?

Válaszolok<-   

84481. GMF  2016-04-01 17:34:32


Tudom mik az ötlet forgatókönyvvé fejlesztésének lépései. De nem tervezem, hogy forgatókönyv író leszek. Még úgy sem , ha mostanában a word-ről átszoktam a celtx-re.

Én csak történetet szeretek írni. Általában 10-15 ritkán 30-50 oldal sima A/4 ömlesztett szöveg.
Treatmentnek hosszúak és kidolgozottságban aránytalanok az egyes részek így a szekvenciákkal is baj lenne bennük. Még mindegyiken dolgozni kell(ene). De nem ez a lényeg.

A 10 oldalas bevezet verziót úgy értettem, hogy a már meglévő és véglegesnek gondolt sztorim egyáltalán megfogja-e az olvasót.

De most, hogy így bele gondolok az egész sztorit fel tudom tördelni 10 oldalas részekre és nem is nézne ki rosszul, ha az oldal végén mindig valami érdekessel zárom.
És akkor ez már majdnem olyan szekvenciális dolog és kiadna egy kb 70-80 perces egész estéset.

Válaszolok<-   

84480. Redix  2016-04-01 16:09:58


Igen, annak idején csakugyan felraktam, mert már úgy voltam vele, hogy semmit sem tudok vele kezdeni. Aztán nemrég jött az ötlet, hogy írjam át regénnyé. Ez változtatta meg a helyzetet.

Sima 3D-s rajzfilmre gondoltam grafikailag.

A forgatókönyvírásnak megvannak a lépései. Ötlet (logline), 1 oldalas szinopszis, majd treatment, bővített treatment, karakterek, jelenetbontás, stb. stb. Ha már forgatókönyv formátumba írod, akkor az azt jelenti, hogy már mindenen túl vagy, mindent tudsz, és minden ki van dolgozva. Ha nem így van, akkor ugyan abba a hibába fogsz beleesni amibe én is az elején, hogy 20x kell átírni, mert mindig mást találtam jobbnak, és működőképesnek. Nem véletlenül vannak ezek a fejlesztési lépcsők.

Ha tényleg forgatókönyvírással akarsz foglalkozni, akkor képezd magad, mert anélkül nem megy. Bár hozzá teszem, életem első akciófilmét úgy írtam, hogy nem tudtam semmit a forgatókönyvírásról. A megérzésemre hagyatkoztam. De sikerült és iskolákba hívtak utána, hogy menjek tanulni, de nem volt rá pénzem. Kell hozzá adottság, tehetség, kitartás, szorgalom és sok minden más. Csak akkor vesznek komolyan, ha felkészült vagy, és kidolgozott, minden oldalról alátámasztott történeted van, ami valamilyen új témát, vagy megközelítést tud nyújtani, vagy csak simán jó.

Én azt szoktam mondani, hogy egy jó filmhez kell egy jó történet, jó karakterek, és jó jelenetek. Ha ezek nincsenek meg, akkor bukta.

Válaszolok<-   

84479. saturn  2016-04-01 15:59:52


A "nem ért rá" úgy értem amikor konkrétan fel kellett volna emelnie a hátsóját a székről.
Bocs, lemaradt

Válaszolok<-   

84478. saturn  2016-04-01 15:58:42


Redix, nem Veled van a gond!
Ezt én is számtalanszor megjártam, hogy rengeteg ember lelkes, sőt teljesen odavan és vissza, hogy megkértem, és gondoltam rá, egyeztetni is tudtunk folyamatosan online, aktív volt, de sorjában 2-3 alkalommal is nem ért rá. Főleg új tagokkal jártam így. Jó persze ez logikus, mert aki ilyen, azt másodjára nem igen kérem meg bármire is.

Válaszolok<-   

84477. GMF  2016-04-01 13:43:08


Csak azért bátorkodtam megjegyezni, hogy én is elolvasnám, mert azt írtad fent volt egy honlapon. És hogy mások már olvasták és méltatták is. Ha már publikus volt gondoltam én is beleolvasnék. De megértem ha nem.

Egyébként a rajzfilmes forgatókönyvedet milyen technológiával gondoltad anno megvalósítani? 2d, 3d?

Amúgy mint író, ha rászánsz egyszer néhány percet én megmutatom neked egyik ötletemet. Felteszem mondjuk gdrive-ra. Igaz én nem forgatókönyv formában írok, de az egyiket elkezdtem pár napja átformázni. Sokat kellene még rajta igazítani, hogy közelítsen egy igazihoz, de az első 10 oldalt már áttördeltem. Állítólag úgyis az a legfontosabb, az első 10 lap, ha az nem jó, az egész nem ér semmit.

Előzménye    Válaszolok<-   

84476. Redix  2016-03-31 21:56:52


Szívesen oda adnám, de nem ismerjük egymást. Ossyni-vel már találkoztam és telefonon is tartjuk a kapcsolatot néha. Őt már ismerem valamennyire.

Egyébként én mindig azt szoktam mondani, hogy ha valaki kérdezi egy forgatókönyvírótól, hogy te ki vagy, és értesz e hozzá, akkor annyit kell rá válaszolni, hogy olvasd el a könyvem, majd az beszél helyettem, és elmondja ki vagyok. Egy forgatókönyv nem hazudik, és kellő képet ad a szakértelemről, illetve a tehetségről.

Több emberrel próbálkoztam már itt egyébként, animációval, sima filmmel, de valahogy nem jött össze, és hozzá teszem nem rajtam múlt. Igazából azt vettem észre, hogy sokan alkotnának, van bennük lelkesedés, de mikor jön a munka része, és rájönnek, milyen nehéz, akkor meghátrálnak idővel. Vagy csak az is lehet, hogy én vagyok nagyon maximalista!

Válaszolok<-   

84475. GMF  2016-03-31 21:38:56


Én is szívesen elolvasnám

Előzménye    Válaszolok<-   

84474. Redix  2016-03-31 20:36:35


GMF: az országos tévé csak egy dolog. Sajnos rengeteg kompromisszumot kell kötni, ami idegölő. Nem úgy van, hogy az van amit akarsz. Az is eljön, vagy eljöhet egyszer, de ahhoz sok idő kell, és némi szerencse.
Most én is harcolok, mert vannak más lehetőségeim, ahol viszont én lennék a "főnök", és nem lenne másnak beleszólása.

Egyébként műfajilag a vígjátékot és az akciófilmeket szeretem írni. Mást nem, bár nem is próbáltam. Régen volt egy forgatókönyves oldal, ott fent volt két forgatókönyvem is amik közül a rajzfilmem az élmezőnyben volt az értékelések alapján, sok neves és tanult forgatókönyvíró mellett illetve néhányukat megelőzve. De ez az oldal már megszűnt. A rajzfilmet írom jelenleg regénnyé, már amennyire az időm engedi.

Válaszolok<-   

84473. OSSYNI  2016-03-31 20:03:47


Redix-nek már olvastam 2 forgatókönyvét is. profi !Válaszolok<-   

84472. GMF  2016-03-31 19:04:49


Redix, azért ha valaki már országos tv-nek csinál sorozatot az nem olyan rossz. Az már a tűz közelében van vagy legalábbis ott már érezni a tűz kellemes melegét. Vagy nem?
Egyébként van publikus írásod?
Milyen témákban írsz?

Előzménye    Válaszolok<-   

84471. Redix  2016-03-31 18:33:40


GMF: Jó magam elsősorban forgatókönyvíró vagyok, a rendezés csak úgy kialakult mellette, mivel más nem volt. Persze aztán rájöttem, hogy ahhoz is konyítok némileg. De az írás az én fő érdeklődési köröm, és erősségem. Egyenlőre még én is csak tapogatózom. A szakma nem könnyen enged a tűz közelébe az "újoncokat". Még nekem is sok háborút kell megvívnom, mire tényleg érvényesülni tudok, és csak annak élhetek amit szeretek. Egyébként 15 éve próbálkozok...
De válaszolva a kérdésedre, nincs olyan biztos hely, ahova belehet kopogtatni, és szívesen fogadják az ötleted és írásod, mert minden cégnél megvannak a saját embereik akiket foglalkoztatnak. Én annyit tudok mondani, hogy írj és írj, tanulj, gyakorolj és ha van kész forgatókönyved egy szinopszissal, akkor házalj vele, és ne add fel. Ha tényleg hiszel benne akkor talán sikerülhet!

Válaszolok<-   

84470. N. Péter, az üzemeltető  2016-03-31 18:20:25


Emlékszem, amikor a szereplők próbán először olvasták fel a forgatókönyvet, szövegkönyvet. Leírhatatlanul fantasztikus érzés, ahogy megelevenedik.

Válaszolok<-   

84469. GMF  2016-03-31 18:06:10


Na mégis csak van itt profi szaki!
Redix, habár Te készíted a filmet én csupán írni szeretném, de Te talán már tudod, hol, kinél érdemes ötlettel (szinopszis, treatment, elég nyers állapotú forgatókönyv) bekopogtatni.
Vagy nagyon titkos? Konkurencia nem leszek rendezni nem akarok.
Sőt, talán egy nap rendezhetnéd az én sztorimat is

Előzménye    Válaszolok<-   

84468. N. Péter, az üzemeltető  2016-03-31 17:59:21


Wow! Drukkolok!

Előzménye    Válaszolok<-   

84467. Redix  2016-03-31 17:23:14


Igen, így valahogy. Én is most ezt csinálom már egy éve. Most jutottam el odáig, hogy kapok egy tévé sorozatot, amit én rendezek majd. Illetve persze megy mellette a saját készítésű is, ami egy másik országos televíziónál fut. Abba bízok, hogy hamarosan össze jön egy nagyjátékfilm is.

Válaszolok<-   

84466. Kong Kinga  2016-03-31 12:31:36


Így valahogy

Válaszolok<-   

84464. RCS  2016-03-30 21:50:12


"A fickó aki okosakat sugdos mások fülébe"

Ne már

Szerintem ez pont az a tevékenységi kör ami a haszontalan élősködő alibizés fogalmát meríti fenékig, pláne ha a pénzt sem ő hozza. Igazából nem ért semmihez a szakmában, de mindenbe beleokoskodna és el is várná hogy úgy alakuljon a produkció ahogy ő gondolja. Mindez mégis milyen alapon? Ötletei és meglátásai mindenkinek vannak. Rászánható pénze már annál kevesebb embernek, és itt fog jön a lényeg.

Tudod mi kell hogy szóba álljanak veled? Alapvetően filmes szakmai ismeretek vagy legalább rálátás a filmezésre alapszinten, és/vagy pénz. De pénz főleg. De az talcsikaszámra. Mivel nálad egyik opció sem áll, ezért igen nehéz helyzetben vagy. Amit leírtál magadról az egyfajta produceri attitűd, csak a pénz hiányzik hozzá, amit viszont minden esetben a producernek(tehát neked) kell hoznia vagy összelapátolnia innen-onnan. Ez így ebben a formában egy létezhetetlen paradoxon.

Azt tudnám javasolni hogy első körben ne magad köré gyűjts embereket, hanem más emberek működő produkciós gyűrűjébe próbálj belépni konstruktívan, nonprofit jelleggel. Ha valóban olyan aranyat érőek az ötleteid és a meglátásaid, valamint hozzá tudsz tenni kézzel foghatóan önerőből a produkcióhoz, ott lehet elhelyezni valami hosszabb távú eredményes dolog alapkövét.

Válaszolok<-   

84459. Kong Kinga  2016-03-30 12:25:15


Én azt bírom nagyon hogy olyan emberek akik még kamerát se láttak, egy szülinapi zsúrt sem videóztak le és vágtak össze, azzal jönnek, hogy ők milyen nagy filmesek lennének csak kell hozzá pénz.

Kezdd el csinálni, először kicsiben, aztán egyre jobb lesz. (vagy rájössz, hogy nem is neked való, mert macerás)

Továbbá: ne (Csak) Magyarországban gondolkozz. Hanem nemzetköziben. A magyar Impossible Studios youtubon milliós nézeggséget ért el korábban bizonyos alkotásukkal. Miért? Mert jöttek az indiaiak, és megnézték.

A filmes iskola (illetve a fesztiválok) meg azért jó, mert hasonló érdeklődésű emberekkel találkozol, akikkel könnyebb összeállni, mint a haverjaiddal akikkel inni szoktál. És egyébként minden iskola kapcsolatépítési lehetőség.

Válaszolok<-   

<< Frissebb Régebbi >>